Тома Биков: Ако се докаже, че провокациите в Шарково са инициирани от Нинова, ще сезираме прокуратурата Това е заплаха към националната сигурност, посочи депутатът

Путин и Макрон обсъдиха съвместната хуманитарна операция в Сирия

Откриха нов вид акула с големи очи

Пабло Касадо заема поста на Мариано Рахой като председател на Народната партия

Дърво се срути в Бургас

Корнелия Нинова: Създаваме нови и нови органи за борба с корупцията, а тя расте

Пустиняк на плажа Най-сочните реплики от Северозапада, чути по морето

Оставиха в ареста двама сътрудници на Еманюел Макрон, задържани за побой

Най-малко десет души са загинали при наводнения във Виетнам

Елен Колева залюби кипърец Актрисата показа новия си любим

Мъж заплаши да скочи от втори етаж на болницата

Труп край Морска гара, рибари го видели

Началникът на КАТ- Габрово разпространи обръщение, че не е арестуван

Внимание туристи! Глоби и отнемане на книжки ако шофирате с джапанки в Гърция

Влак в Гърция прегази и уби двама имигранти, трети е сериозно ранен

Д-р Павлина Андреева: Отказът от ваксини води до епидемии от тежки заболявания

Снимка: Туитър

Д-р Павлина Андреева е завършила медицина в Пловдив през 1983 г. Над 30 години работи като педиатър и общопрактикуващ лекар в амбулаторията „Здраве 14“ в София с практика предимно от деца. През дългия си трудов стаж е поставила хиляди ваксини и има наблюдения върху тяхното действие и как се понасят те от децата.

– Д-р Андреева, напоследък в общественото пространство много се говори за ваксините и техните „ужасяващи” странични ефекти. Oт опита ви като педиатър какви странични реакции сте срещали?

– В повечето случаи ваксините се понасят добре. При някои деца има лека локална реакция на мястото на убождането, ниска температура, неспокойствие. Поставила съм хиляди ваксини, включително и на моето дете, мислите ли, че ако има отражение върху здравето, бих продължила?

– Има ли връзка между ваксините и аутизма, за каквато говорят много онлайн източници?

– Въпросът е доста ретро. Още преди десетина години СЗО се самосезира заради обвиненията, че някои ваксини предизвикват аутизъм и други сериозни заболявания. Направиха се проучвания при големи групи деца – ваксинирани, и неваксинирани. Установи се, че заболеваемостта е еднаква в двете групи. А на английския лекар, който пусна духа от бутилката, са отнети лекарските права заради непотвърдените му ненаучни твърдения, довели до епидемии заради отказ от ваксини. Моята практика не е статистически показателна, но имам две деца с аутизъм. Едното е ваксинирано, другото няма никакви ваксини. За съжаление, случва се децата да се разболеят и въпросът „Защо точно на моето дете?“ остава без отговор. Антиваксиналната вълна премина отдавна в „развитите“ страни, ваксините вече не се подлагат на съмнение и масово се поставят, дори повече на брой, отколкото в България. Затова казвам, че въпросът е ретро.

– Смятате ли, че ваксините от имунизационния календар трябва да бъдат задължителни и защо?

– Трябва да се знае, че съществува т.нар. колективен имунитет. Популацията е предпазена от дадено заболяване или поне от тежките усложнения от него, когато са имунизирани поне 80% от нея. Затова някои майки се правят на интересни – те знаят, че дори и без да ваксинират децата си, ваксинираните ще ги пазят. Само задължителните имунизации могат да изградят колективен имунитет.

– Вярно ли е твърдението, че забравяме за болестите, защото има ваксини? Във вашата практика помните ли случаи на някои „забравени” в настоящето болести?

– Парадоксът е, че ваксините работят срещу себе си. Благодарение на тях забравихме за смъртоносни болести и смятаме, че щом ги няма, можем без ваксини. Но заради пропуските в имунизациите преди 4-5 години имахме епидемия от морбили, при която си отидоха 24 здрави деца без имунизации. Малко преди това имаше епидемия от паротит (заушка) и много деца пострадаха, също имаше смъртни случаи. Разболяха се и имунизирани, но преболедуваха по-леко.

– Какво е мнението на родителите за ваксината срещу рака на маточната шийка?

– Тя е нещо ново за тях и сондират мнения. Антиваксиналният клуб на „ентусиазираните лаици“, както ги нарече наш колега инфекционист, е твърдо против. Разумните се допитват до специалисти, а не до форуми. Човечеството дава мило и драго, за да се открие ваксина срещу рак, СПИН, инфаркт, алцхаймер, а когато вече има срещу рак на маточната шийка, започват съмнения. Много ирационално, нелогично.

– Какви са най-честите митове и притеснения сред родителите на 12- и 13-годишни момичета по отношение на тези ваксини, които срещате във всекидневната си практика?

– Митовете са, че при ваксинирането момичетата могат да се заразят от рак, да се предизвика безплодие, да се заболее от аутизъм, автоимунни заболявания. Това не може да се случи, защото във ваксината няма генетичен материал от папилома вирусите! Другото притеснение е колко дълго ще се поддържа имунитетът. Вече 10 години се наблюдава титърът на антителата у ваксинираните и той не спада. Най-често родителите отказват ваксината, защото нямало достатъчно наблюдение върху нея. Което не е вярно. Тази ваксина се прилага над 10 години в САЩ и в редица европейски страни, в Англия само за 4 години са приложени 6 милиона дози. А и се знае, че преди да излезе на пазара, всяко лекарство минава през клинични проучвания, които продължават поне 5 години, понякога и повече.

– Имате ли наблюдения върху възрастта на пациентките с рак на маточната шийка? Пада ли възрастовата граница?

– Наблюдения не, има статистика. Възрастта непрекъснато се понижава, вече с това тежко заболяване има 18-годишни момичета поради факта, че все по-рано те водят полов живот и се срещат с папилома вирусите много рано. Затова е важно ваксината да се постави преди началото на сексуалния живот.

– На висота ли е здравната култура по принцип? Какви са най-честите въпроси, които ви задават ваши пациенти?

– Здравната култура понякога граничи с народотворчество. Някой казал, друг писал… Когато се отнася до здравето, се четат медицински сайтове, най-добре тези на СЗО, те се актуализират постоянно, а не форуми, в които всезнаещи майки си чешат егото. Обръщайте се към специалисти, а не към интернет. Когато имам проблеми със здравето, отивам при лекар, когато ми се развали телевизора – при телевизионен техник. Вина имат и медиите, ако при някое дете има странични действия от ваксина, това се изнася на първа страница. Но никой не съобщава, че откакто се прави ваксина против пневмококи, няма нито един бактериален менингит. През миналата година имаше един случай на неимунизирано дете, то почина.

– Имате ли пациенти във вашата практика, които отказват задължителни ваксини? Ако да, какво им казвате? Опитвате ли се да ги убедите в полезността на имунизациите?

– Трудно се спори с интернет. Аз съм късметлия, моите пациенти са интелигентни. Само един баща не искаше имунизации, опита се да се „споразумеем“, за да няма проблем детето с детската ясла. Отказах и се разделихме.

– Какъв е вашият съвет към родителите, които имат съмнения дали да имунизират децата си?

– Живеем в ХХІ век и използваме всички постижения на науката, летим в Космоса, заобиколени сме с всевъзможни електроники, без които не можем. А защо да не използваме постиженията в медицината, каквито са безспорно ваксините? Само срещу един вид рак има ваксина и да се пропусне тази възможност е престъпление спрямо момичетата ни.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.