Ивелина Василева: Новата екопрограма може да тръгне в края на февруари

- Госпожо Василева, вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че се очаква новата оперативна програма „Околна среда" да бъде одобрена от Брюксел през март. Това оптимистичният срок ли е или песимистичният?

- Надявам се на бързо разглеждане и одобрение на оперативната програма до края на февруари. Тя беше представена на комисията в края на ноември. Предстои ни последна, надявам се, техническа среща с представители на ЕК.

- На какво се дължи забавянето?

- То произтича основно от факта, че голяма част от евросредствата са предназначени за изпълнение на проекти във водния сектор. Изискване на ЕК е тази приоритетна ос да бъде изцяло обвързана с реформата във водния сектор, която все още не е приключила и за нея е нужен по-дълг технологичен срок.

Ние настояваме обаче да не чакаме, а да имаме възможност да реализираме инвестиции, съответстващи на принципите на ВиК реформата. Брюксел има и изрично изискване бенефициенти по тази програма да бъдат ВиК операторите. България настоява за активно участие на общините като собственици на публичната инфраструктура. ЕК прояви разбиране по отношение на нашите искания, така че до края на месеца би трябвало да затворим отворените въпроси.

Забавяне определено има, но „Околна среда" не е последната неодобрена оперативна програма. До този момент са одобрени само две: „Транспорт" и „Развитие на човешки ресурси".

- Кога очаквате реално да стартират плащанията по новата оперативна програма? Ще се финансират ли проекти предварително с пари от бюджета?

-Подготвяме обявяването на покани към бенефициентите, за да могат да започнат да кандидатстват до края на февруари. Надявам се да преминем плавно от старата в новата програма. По смисъла на регламента допустими за възстановяване са разходи, направени от 1 януари 2014 г. насам. Миналата година обаче беше загубена, защото нямаше никаква готовност по усвояване на средствата.

Това, което искаме, е да няма повече загубено време. Затова очакваме системите за контрол и мониторинг да бъдат утвърдени до края на месеца, да се изпратят покани и бенефициентите да могат да кандидатстват, да отправят предложения и да стартират дейност. В момента, в който ЕК одобри оперативната програма, хората ще могат да възстановят разходите.

- Ще бъдат ли разпределени и усвоени до края на годината средствата от стария програмен период?

- Страната ни прави опити да се възползва докрай от европейската солидарност. Голяма част от проектите, които се изпълняват, са инфраструктурни. Те трябва да приключат до края на октомври и да бъдат отчетени до края на годината. Ще се постараем да реализираме на максимум тези инвестиции в екологична инфраструктура.


- Все пак сигурно има рискови проекти, които могат и да не приключат в срок?

- Да, ние ги идентифицирахме още в края на 2014 г. и работим по ускоряване на дейността по тях. В сектор „Води" има няколко забавени проекти - в Банско, Шумен, Исперих, Бяла. В сектор „Отпадъци" забавени са проектите в Никопол, Ямбол, а този в Борово, Русенско изобщо не е стартирал.

- Не могат ли да се прехвърлят някои от дейностите за следващия програмен период?

- Възможно е. За да се случи това, е необходимо поне част от компонентите на проекта да са функционално завършени до края на годината.

- Две наказателни процедури текат срещу България - заради Калиакра и за забавеното закриване на старите сметища. Защитихме ли се пред Брюксел?

- Имах среща с комисаря по околна среда, на която изложих всички предприети действия за елиминирането на допуснатите нарушения за процедурата за Калиакра. Те включват разширяване на защитената зона, промяна на Закона за околната среда, задаване на давностен срок за издаване на решения по екологичното законодателство, разработване на национална стратегия за недопускане на разрушаване на местообитанията и план за управление на зоната. По отношение на рекултивацията на старите сметища представяме информация, но трябва да се положат още усилия.

- Има ли пречки пред изграждането на още един лифт в Банско?

- В буферните зони като ски зоната на Банско и Добринище може да се строи и това не е нарушение на ангажиментите към ЮНЕСКО. Всяко едно инвестиционно намерение, от какъвто и да е характер, подлежи на екологични оценки за въздействие върху околната среда. Важно е да се намери най-доброто решение за обществото, следвайки закона.

- По какъв начин страната ни ще се адаптира към климатичните промени?

- Работим за превенция на риска. Ще засилим контрола по незаконното строителство. Вече са определени рисковите зони по поречията на реки, в заливаемите ивици край водните басейни. И при устройственото планиране, и при изграждането на сгради ще се съблюдава недопускането на строителство в заливаемите зони.

Предприехме и промени в Закона за водите, които ще помогнат на държавата да се справи с предизвикателствата. Най-знаковата промяна е по отношение на контрола върху хидротехническите съоръжения и обособяването на единен контролен орган, който да следи собствениците на съоръженията. Освен това ясно формулирахме отговорностите на собствениците на водоеми и санкциите при нарушения.

Другите мерки, които се предприемат, са по отношение подобряването на инфраструктурата. В новата оперативна програма определихме отделна приоритетна ос с бюджет 160 млн. лева, насочена към превенция и управление на риска от свлачища. Ще бъдат изградени защитни съоръжения, а свлачищата ще се укрепят. Предвидени са мерки за недопускане на незаконна сеч и на замърсяване на речните корита.

- Ще бъдат ли най-после глобявани виновните за наводненията? След последните например знае ли се вече кой ще понесе отговорността?

- Глоби ще грозят собствениците и операторите на хидросъоръжения. След тазгодишните наводнения вече има няколко заведени преписки в прокуратурата.

- Преди дни разпоредихте на общинските РИОСВ да направят проверки на речните корита за наличие на сметища. Те не вършат ли тази дейност регулярно?

- Искаме пълна и повсеместна проверка на речните корита. Така ще гарантираме, че са положени всички усилия, за да не се допуска замърсяване и формиране на нерегламентирани сметища по поречията на реките. Апелирам към кметовете на общините да не допускат такива нежелани практики да се случват.

Ивелина Василева е родена в Бургас и е завършила английската езикова гимназия в града и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски". Специализирала е в Швеция и Австрия. От 2004 до 2007 г. е директор на звеното за управление на проекти на ВиК-Бургас, а от 2007 г. е мениджър на Европейския информационен център в Бургас. Тя бе заместник-министър на екологията в предишния кабинет на ГЕРБ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Интервюта