Турски поток се смеси с Южен поток

Русия може частично да се завърне към концепцията на проекта „Южен поток“, закрит скандално през декември 2014 година. Изявленията , направени от руския президент Владимир Путин в Унгария показват, че в рамките на новия проект „Турски поток“ „Газпром“ допуска строителството на газпороводи към Югоизточна Европа по примерния маршрут на „Южен поток“ , въпреки, че досега Русия настояваше за създаването на инфраструктура със сили на ЕС.

Сега позицията се е променила и Москва вече обсъжда участието на Будапеща в проекта, пише „Коммерсант“.

Владимир Путин заяви, че при строителството на „Турски поток“, може по същество да се реализира част от „Южен поток“ през Турция.

„Всичко това е възможно, ако има желание за сътрудничество от страна на нашите европейски партньори“, подчерта руският президент.

Виктор Орбан вече предложи алтернатива: газопроводът да премине през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария. По неговите думи , той вече е провел разговори по въпроса с ръководствата на тези страни.

„Дали ще можем да осъществим това е въпрос на бъдеще“, заяви унгарският премиер. „Всичко свързано с перспективите за „Турски поток“ на територията на ЕС за сега се свежда само до разговори. За всеки случай Унгария не разполага със самостоятелен ресурс в ЕС , който би бил достатъчен за придвижването на подобен проект“, смята председателят на руския Съвет по външна и отбранителна политика Фьодор Лукиянов.

Според него като цяло в рамките на това посещение за Русия е било важно да се покаже, че ЕС не е единно цяло и че в евросъюза има страни, които в контекста на украинския конфликт заемат различна позиция по отношение на Москва от тази на Запада.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят