Георги Кадиев: С новия заем правителството иска лиценз да убива

Разгорещените дебати за новия заем от 16 млрд. вчера в Народното събрание бяха коментирани от депутата на БСП Георги Кадиев. В студиото на Нова телевизия той защити позицията на своята парламентарна група по време на обсъжданията.

"Това, което прави правителството в момента е: иска лиценз да убива", каза Кадиев.

"Вчера поискахме удължаване на времето за дебати и гласуване по документа, предложен от Владислав Горанов за да не позволим купуването на парламентарни групи. ГЕРБ просто вървят и предлагат различни облаги на депутатите", каза Кадиев. Според него, това е започнало от снощи и върви и в момента с пълен ход.

Соцдепутатът обаче призна, че няма доказателства за твърдението си.Той обаче смята, че в подобни преговори се предлагат не пари, а облаги, свързани с консумирането на властта. Кадиев запита отново " Кой даде право да се определят именно тези четири банки, които ни се предлагат, защо кабинетът се спря именно на тях".

Депутатът от БСП обяви, че не е против лихвата, предложена от Горанов - до 10% е стандартно записване. "не ми е ясно обаче как правителството ще намали бюджетните дефицити през следващите три години, след като дългът ще расте", каза още той.

Социалистът изчисли средната комисионна при подобни сделки, която ще е около 1%, което означава, че банките-дилъри ще получат 160 милиона лева за трите години. "Защо правителството не увеличи списъка на банките, за да има повече конкуренция", попита той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини