Отложиха разглеждането на ратификацията за новия заем

Депутатите отложиха разглеждането на спорната ратификация за нов външен заем за 16 млрд. лева, съобщи Фокус. Процедурното предложение бе отправено от председателя на ПГ на Патриотичния фронт Валери Симеонов. „Предлагам да се спре с първосигналното тълкуване, докато имаме възможност да получим становищата”, обясни той.

В изказване на обратно становище Георги Кадиев от БСП призова за продължаване на дебатите, тъй като в момента според него се извършва покупка и продажба на цели парламентарни групи. „Няма нужда от цяла седмица да ви купят. За 16 млрд. лева по една минута на милиард, трябва да гласуват срещу него, защото тези дългове ще ги плащат и нови деца”, посочи Кадиев, визирайки вчерашните срещи на финансовия министър Владислав Горанов с коалиционните партньори. „Ако трябва, ще се ходи на избори, по-добре така”, заключи той.

Предложението бе прието със 115 гласа „за”, 59 „против” и двама въздържали се и подкрепено от парламентарните групи на ГЕРБ, РБ, ПФ, БДЦ, АБВ.

При обявяване на гласуването, депутатите от левицата започнаха да скандират „оставка”, а председателя на парламента Цецка Цачева ги призова да напишат писмо с техните оставки и да ги входират в Народното събрание.

В процедура по прегласуване депутата от ДПС Йордан Цонев коментира, че от парламентарната група са се запознали със становищата на вносителите, въпреки че не са провели среща с министъра на финансите. „1 минута не ни е отделил министъра на финансите и имаме становище. Г-н Симеонов, един политик трябва и да чете, не само да говори глупости”, каза още Йордан Цонев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини