Менда Стоянова: Обяснихме на АБВ и Патриотичния фронт за заема, а сега се държат като разсърдени деца

Само парите, които са необходими за погасяване на стари задължения за 2015-а и 2016-а година са в порядъка на 12 млрд. лв. Темата не би трябвало да ни разделя, но интерпретацията и манипулацията с цифри объркват. Това заяви пред БНТ депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова ратификацията на новия външен дълг от 16 млрд. лв.

Тя заяви, че за дълга е било обяснено на АБВ и Патриотичния фронт в бюджетната комисия, а сега те се държат като разсърдени деца. Според нея те се държат така, защото идват местни избори.

По думите й коалиционните партньори на ГЕРБ, също използват темата за консолидиране на избирателите си.

Тя заяви, че не може да си обясни думите на лидера на АБВ Георги Първанов, че няма да подкрепят вземането на новия дълг. Първанов явно върви към БСП, посочи Стоянова. Искам от тези, които подкрепят кабинета, да бъдат отговорни, подчерта тя. Политиките на правителството са договорени при подписване на коалиционното споразумение, а за изпълнението им са необходими пари. Дългът е следствие на актуализацията на бюджета. Дългът е инструмент за финансиране. А същите тези партии, които не подкрепят дълга, са радетели на по-високи пенсии, реиндустриализация и редица други мерки, които изискват пари, заяви шефката на бюджетната комисия.

Тази година имаме 9,6 млрд. погашения. Отделно имаме близо 2,5 млрд. лв. заложен бюджетен дефицит. Ако не се изтегли този дълг, това означава нещо много страшно – България трябва да спре плащанията си към кредиторите. Дори не искам и да си го помислям това. Това би означавало мораториум върху плащането на дълг, заяви Менда Стоянова. Тя обясни къде ще отидат 16-те млрд. лв. 8 млрд. лв. от тях ще отидат за погасяване на стари задължения. 4 млрд. лв. са необходими като източник за финансиране на повечето разходи, които правим - за пенсии, за здраве, за социални плащания, за коледни и великденски добавки, за БДЖ и за НКЖИ. Тези неща много пъти са дискутирани, но във финансите като се тегли чертата, парите трябва да дойдат от някъде. А пари няма, подчерта Стоянова.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини