Депутатите приеха промени в закона за пазарите на финансовите инструменти

Народното събрание одобри на първо четене промени в закона за пазарите на финансовите инструменти, транспониращи директива на ЕС, съобщи „Фокус”. В подкрепа на законопроекта гласуваха 79 народни представители, а петима се въздържаха.

Целта на предложения ЗИД на Закона за пазарите на финансовите инструменти в българското законодателство на изискванията на Директива 2013/36/ЕС и създаване условия за прилагането на Регламент N575/2013 относно дейността на инвестиционните посредници.

Тези законодателни актове на общностното законодателство, известни като “CRD IV”, формират правната рамка, която урежда достъпа до пазара за извършване на банкова дейност, на дейност като инвестиционен посредник, надзора на индивидуална и консолидирана основа и пруденциални правила за кредитните институции и инвестиционните посредници, изисквания към надзорните органи при осъществяване на надзорната дейност.

С предлагания законопроект в българското законодателство се транспонират изискванията на Директива 2013/36/ЕС, касаещи дейността на инвестиционните посредници, като освен това се предвижда и делегация за издаването на наредба от Комисията за финансов надзор за капиталовата адекватност и ликвидност на инвестиционните посредници и за надзора за изпълнението им. С предложените изменения в ЗПФИ са доразвити изискванията към управителните органи на инвестиционните посредници, като са добавени, тези, произтичащи от Директива 2013/36/ЕС. Разширяват се изискванията към организацията на дейността на инвестиционния посредник.

В Директива 2013/36/ЕС са предвидени също нови изисквания към надзорните органи на финансовите пазари, в т. ч. към Комисията за финансов надзор по отношение на извършването на надзорен преглед и оценка на инвестиционните посредници, както и изискванията към надзорното оповестяване от страна на Комисията за финансов надзор. Със законопроекта тези изисквания са транспонирани в специален раздел на ЗПФИ, където са въведени изискванията за разкриване на информация от страна на комисията във връзка с капиталовата адекватност и ликвидност.

Със законопроекта се предвиждат и изменения в Закона за публичното предлагане на ценни книжа, които имат за цел привеждането му в пълно съответствие с изискванията на Директива 2010/73/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 24 ноември 2010 г. за изменение на Директива 2003/71/ЕО относно проспекта, който следва да се публикува, когато публично се предлагат ценни книжа или когато се допускат ценни книжа до търгуване, и за изменение на Директива 2004/109/ЕО. 4.

От гледна точка на очакваните, включително финансови, последици от приложението на визираните изменения, прилагането на новите разпоредби ще се отрази на дейността на инвестиционните посредници, като обемът на извършваните от тях дейности, с цел спазване на разпоредбите на ЗИД на ЗПФИ ще се увеличи съществено, което ще доведе до увеличаване на разходите за извършване на дейността им. Увеличението на разходите на инвестиционните посредници ще се отрази косвено на цената на предлаганите от тях услуги, като това ще засегне потребителите на техните услуги.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини