Отложиха делото срещу Росен Желязков по аферата Костинброд за 19 март

СГС отложи делото срещу Росен Желязков за 19 март от 09.30 часа за предявяване на веществени доказателства и обяснения на подсъдимия, съобщи „Фокус”. Бившият главен секретар на Министерски съвет е обвинен в престъпление по служба за това, че не е упражнил контрол по напечатването на изборни бюлетини през 2013 г.

Делото придоби популярност под името аферата „Костинброд”. По време на заседанието бяха разпитани четирима свидетели – Димитър Димитров, Божидар Василев, Живко Станкулов и Борислав Крумов.

Станкулов е бил в отдела на МС, който е отговарял за бюлетините. Участвал е в комисията по избор за изпълнител за отпечатване на бюлетините. Станкулов обясни, че не всички могат да участват, тъй като не всички разполагат с необходимата техника. Той посочи, че няма нормативи за това колко технически брак от тях ще има. Стана ясно, че за качеството на бюлетините отговаря печатницата, като номерацията е била много прецизна.

Дейността на Живко Станкулов е била ограничена с отдела на МС, който се е занимавал с провеждането на изборите. Участвал е като консултант и е бил на заседанията на ЦИК, също така е давал съвети за това как ще изглеждат бюлетините. Според него винаги може да се допусне надпечатване на бюлетини. „Печатницата осигурява охраната на останалите бюлетини, след което ги унищожава. Бракът не се отчита и се предава на вторични суровини.

Борислав Крумов е отговарял за охраната на бюлетините. Крумов посочи, че е имало охранителни камери в помещението, където са били бюлетините и то се е заключвало. Охраната е била 24-часова и до тях не е достигал сигнал за нередности.

Димитър Димитров е отговарял за софтуера на охранителните камери на печатницата, към която е имало два входа. Единият е бил заключен постоянно, като служителите са влизали с чипове за достъп. Над 83 са били камерите в печатницата.

Божидар Василев е бил началник на сектор „Производство” в печатницата. По време на огледа с полицаи и прокурори е било разгледано производственото складово помещение. Според Василев обичайното количество брак зависи от продукта, който се прави. Той заяви, че в производствената част е видял, че бракът е бил окомплектован в палета.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини