Лукарски: Размразихме 83 млн. лв. за Технопарка в София

Китайците имат силен интерес от индустриална зона „Тракия". Там основната инвестиция е логистична. Това каза министърът на икономиката Божидар Лукарски по време на отчитане на резултати от 100-те дни на управление.

Министърът на икономиката очерта основните аспекти, по които се работи за насърчаване на инвестициите в страната. Направили сме всичко възможно да бъдат размразени 83-те млн. лв. необходими за изграждане на Технопаркът в София, обяви той. Той отбеляза, че 2014 г. е била нулева за приватизацията. В тази връзка Лукарски изтъкна, че се работи за изготвянето на план за приватизирането на държавни дялове в предприятия и дружества.

Той спомена, че ще бъдат приватизирани дяловете на Пловдивския панаир, на Фондовата борса и на музикално дружество "Орфей". Екипът ми работи за насърчаване на иновативните производства, увери той. Божидар Лукарски припомни, че в началото на седмицата е била проведена бизнес среща в Монтана, тъй като това е един от най-слабо развитите региони в страната. Той увери, че се търсят начини и средства за увеличаване на инвестициите към северозападните региони на България.

Той подчерта, че има интерес от Пакистан, заявен лично от посланика, както и от пакистански фирми и държави към индустриалната зона в Бургас, която е част от дружеството на Министерство на икономиката. По думите му, има доста сериозен интерес за инвестиции за високо технологични производства, както и към бизнеса на ИТ компаниите. „Има интерес и към индустриална зона Видин и индустриалната свободна зона в Русе относно производството на авточасти и товарни автомобили", обяви още Лукарски.

Стартирахме подготовка за обявяване на първата процедура по ОП "Иновации и конкурентоспособност" 2014-2020 г., а именно подобряване на производствения капацитет на малки и средни предприятия, което ще се случи през март тази година. Това каза още министърът на икономиката Божидар Лукарски.

"Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 150 млн. лева. В нея са предвидени допълнителни стимули за инвестициите в региони с безработица над средната", подчерта Лукарски.

Той припомни, че е имало среща във връзка със Северозападна България и безработицата там.

"Предвижда се такива проекти да бъдат разглеждани като приоритетни и евентуално да бъде присъждано по тази причина допълнително точкуване при оценката на проектите", каза още министърът на икономиката.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес