Държавен стандарт за баклавата в Турция: Сиропът да не е остър на вкус, за да не боли гърлото

Турция въвежда държавен стандарт за производството на баклавата, пише англоезичното издание „Хюриет дейли нюз”. Целта е да бъдат ограничени порочните практики в промишленото приготвяне на емблематичния десерт с нискокачествени продукти, за да се свали крайната цена.

Турският институт по стандартизация представи на 19 февруари списък от критерии, на които производителите трябва да отговарят, за да получат разрешително от контролния орган.

Според новите правила турската баклава трябва да има „характерен златист цвят и вид, сиропът й не трябва да бъде остър на вкус, не трябва да причинява болки в гърлото, а минималната дебелината на всяко парче трябва да бъде поне 35 мм”.

Институтът по стандартизация мотивира въвеждането на правилата с аргумента, че през последните години много производители мамят клиентите с фалшиви продукти – някои ползват обикновени фъстъци вместо шам фъстъци, сухи или препечени кори вместо орехи, растителни или транс мазнини вместо масло, както и подсладител вместо бяла захар.

Контролният орган все пак отбелязва, че съставките и начинът на приготвяне на баклавата се различават драстично в различните райони на Турция.

Баклавата пък е и в центъра на дългогодишен спор за „националността” на десерта между Турция и балканските й съседи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят