Украйна гарантира обучението на български език на сънародниците ни

Доналд Тръмп ще посети Великобритания на 13 юли

Обсебени ли са три цигулки и виолончело за 30 млн. долара? “Страдивариус” ,“Гуарнери”, „Джофредо Каппа” и “Гофрилер”, купени по времето на Людмила Живкова, над 30 г. са в едни и същи музиканти

Депутатите предложиха Музикалната къща на БНР да работи като самостоятелен културен институт Така за всеки продаден билет новата структура ще получава субсидия от Министерството на културата

Кметицата Иванчева към съучастниците си: Няма документ, докато не плати (обзор) Поставили сме предприемача на колене, допълва началничката на район „Младост”

“Отровени” жители на Дума разказаха в централата на ОЗХО за фалшивата химическа атака

Студио Х на „Армията“ Малцина от сегашния отбор ще запазят местата си, важно е кой ще ги запълни

828 нови медицински изделия влизат в болничната помощ 105 пациенти са минали през 4 лечебници за аортни клапи

Сенатът на САЩ одобри Майк Помпео за нов държавен секретар

По работа сме на второ място в ЕС Трудим се по 40,8 часа, а холандците по 30,3 часа

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” в петък, 27 април 2018

Общински съветници се обединиха заради глоба на Здравко Здравков Главният архитект бил викан в следствието и заради Иванчева

Според социологическите проучвания Ердоган ще спечели изборите в Турция

Писаха слаб 2,88 на държавата Комплексната оценка е най-ниска от седем години насам

Най-малко 10 човека са в неизвестност след порой в израелската пустиня Негев

Държавен стандарт за баклавата в Турция: Сиропът да не е остър на вкус, за да не боли гърлото

Турция въвежда държавен стандарт за производството на баклавата, пише англоезичното издание „Хюриет дейли нюз”. Целта е да бъдат ограничени порочните практики в промишленото приготвяне на емблематичния десерт с нискокачествени продукти, за да се свали крайната цена.

Турският институт по стандартизация представи на 19 февруари списък от критерии, на които производителите трябва да отговарят, за да получат разрешително от контролния орган.

Според новите правила турската баклава трябва да има „характерен златист цвят и вид, сиропът й не трябва да бъде остър на вкус, не трябва да причинява болки в гърлото, а минималната дебелината на всяко парче трябва да бъде поне 35 мм”.

Институтът по стандартизация мотивира въвеждането на правилата с аргумента, че през последните години много производители мамят клиентите с фалшиви продукти – някои ползват обикновени фъстъци вместо шам фъстъци, сухи или препечени кори вместо орехи, растителни или транс мазнини вместо масло, както и подсладител вместо бяла захар.

Контролният орган все пак отбелязва, че съставките и начинът на приготвяне на баклавата се различават драстично в различните райони на Турция.

Баклавата пък е и в центъра на дългогодишен спор за „националността” на десерта между Турция и балканските й съседи.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.