Теменужка Петкова: Дефицитът в НЕК е над 3 млрд. лева

Дефицитите в системата на НЕК не са изкуствени те са много реални. Това каза пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова, съобщи Фокус.

„Само в системата на НЕК дефицитите са над 3 милиарда лева. Само за 2014 година дефицитът е близо 600 милиона лева“, обясни тя. Тя заяви, че се предприемат мерки, които са насочени към свиване на дефицита в НЕК. „Действията, които сме предприели още от самото начало на мандата е да водим ускорени преговори с нашите американски партньори от двете елекрически централи“, поясни тя. По думите ѝ преговорите с тях са в много напреднала фаза.

„Срещаме разбиране от страна на нашите партньори и водим един конструктивен диалог и се надявам скоро да достигнем до предоговаряне на условията на тези договори, които в България да бъдат от взаимна изгода и на двете страни“, коментира министърът. Теменужка Петкова каза, че другите мерки, които следва да бъдат предприети безспорно са част от законодателните промени, които се предлагат.

„Законодателните мерки, които са предложени в промените в Закона за енергетиката, са от енергийният микс да бъдат изключени топлоелектрическите централи, които не произвеждат по високо ефективен начин. Това по изчисления и анализи може би ще доведе до свиване на дефицита от около 100 милиона в рамките на годината“, допълни тя.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес