Георги Марков: Не знам как ще спра да се ядосвам

- Как се чувствате след здравословните проблеми, които ви сполетяха, господин Марков?

- Благодаря, сега се чувствам добре. Всичко е нормално.

- Докато бяхте в болница в Анталия, се чуваха притеснителни неща - че сте прекарали инфаркт, че са ви направили два байпаса?

- Не знам какво е излизало по медиите, но при всички случаи е било доста по-драматично от действителността.

- Разкажете сам какво преживяхте.

- Както всеки ден на лагера, играехме футбол на малки вратички. Аз почувствах нещо в гърдите. Не точно болки, по-скоро напрежение, тежест. Отидох при доктора, премери ми кръвното - нормално. Качих се до стаята, взех душ. После правих масаж. Но продължи да ми е некомфортно. След четири часа се обадих на Гошо Гинчев да съдейства да ми направят кардиограма. Като ми взеха кръвни изследвания, се видя, че има проблем. Лекарите казаха, че трябва да отворят през артерията и да видят дали няма запушване. Това е. Интервенцията продължи 20 минути. В болницата седях два дни и ме изписаха. Ако имах два байпаса, щяха ли да ме пуснат след два дни? Имало е леко запушване, направи се стент и това беше.

- Какво стана, след като излязохте от болницата?

- Посъветваха ме да не летя със самолет известно време. Затова хванах автобус от Анталия до Истанбул, там ме чакаха с кола и се прибрах в България.

- Разбрахме, че сте получили голямо внимание от страна на колегите от “Левски”.

- Така е, за което им благодаря - и на тях, и на нашия екип, и на всички. Гонзо беше с мен през цялото време. Понеже играехме редовно карти в Анталия, в началото той си помислил, че някой го занася за мен.

- А вие самият уплашихте ли се?

- Изобщо. Нали ме познавате! Мислите ли, че ще се уплаша?

- Когато нещо сериозно се случи...

- Аз през цялото време се чувствах добре. Нито съм се стряскал, нито нищо. Сега пия хапчета, правя диета - без алкохол, цигари, кока-кола, пържено. Повече плодове и зеленчуци. Налага се. Като спрях с футбола, се бях поотпуснал малко.

- Близките ви как приеха всичко това?

- Доста се бяха стреснали. Повече от мен, нормално е. Майка ми и баща ми са разбрали от телевизията. Това е шок. Аз не успях да реагирам бързо и да се обадя, защото бях без телефони. Като ги взех на изписване, имах близо 200 пропуснати обаждания и над 150 SMS-а.

- Ще си промените ли живота сега?

- Няма да ми е лесно. Режима вече го промених. Колкото до нервите, не знам как да ги пазя. Не знам. Аз съм емоционален човек, по-избухлив. Влагам повече емоции. Нашият президент Николай Гигов ме посъветва да я карам по-спокойно. Как ще стане - не знам. Трудно ми е да не се ядосвам.

- Футболистите ядосват ли ви?

- Засега си вършат работата. И то добре.

- През есента имаше някои изпълнения от тяхна страна заради неполучени пари.

- Бяхме закъснели с три заплати и не сме го крили. Навсякъде има финансови трудности. Вече всичко е оправено.

- Продължавате да работите значи?

- Разбира се! Не съм спирал. Само тези два дни, в които бях в болницата.
 
- Защото “шоуто български футбол” започва този уикенд.

- Започва, няма как. Аз ще бъда до отбора, където ми е мястото.

- Смятате ли, че това, което ви се случи, е резултат от напрежението в работата?

- Няма как да е иначе. Аз влагам всичко от себе си в това, което върша. Горя, ядосвам се, избухвам.

- Веднага щом се отказахте от футбола, станахте директор в “Локомотив”. Какъв е стимулът ви да работите - пари, тръпка, форма?

- Работя, защото футболът е целият ми живот. Не мога да си прекарвам времето по кафенета в празни приказки. Аз съм активен човек. Искам да правя нещо смислено. Разбирам от футбол, не от политика. Затова се занивамам с него.

 - Какво ви нервира най-много?

- Загубите. От малък трудно ги преживявам. Изобщо не съм свикнал да губя. На футбол, на карти, на джитбол, на билярд, на баскетбол, на каквото и да е.

- “Локо” направи силна есен с малко загуби. На какво се дължи?

- На колектива. В отбора има атмосфера и разбирателство, треньорите си вършат добре работата. В такава обстановка е нормално да дойдат резултати.

- Ще успеете ли да запазите мястото в първата шестица?

- Трябва, на всяка цена. В добра позиция сме и не виждам причина да не я защитим. В първата шестица ще са интересните мачове, нашето място е там.

- Чак сега взехте първо ново попълнение в лицето на Орлин Старокин. Това не е ли притеснително?

- Не. Нашата цел е да се подсилим само с футболисти, които ще играят. Няма смисъл да пълним резервната скамейка и да трупаме бройка.

- Ще се върне ли Емил Гъргоров в “Локомотив”?

- Утре (днес, б.р.) имаме среща с него и с Николай Гигов. Вярвам, че ще се разберем. Гъргоров има желание да дойде при нас, той е тръгнал оттук.

- Как виждате българския футбол в момента?

- Криза има навсякъде. По мое мнение държавата трябва да помогне малко, а не да се разчита само на един спонсор на клуб. Ако го няма Гигов, няма да го има и “Локомотив”. Това е само един пример. Ако може - поне базите да се оправят. Те са държавни и нека ги дадат в добро състояние на клубовете за стопанисване. А по тях не е пипано нищо от 30 години.

- На колегите си директори в “А” група какъв съвет ще дадете?

- По-спокойно, пазете си здравето, то е богатство. Нервите не водят до нищо хубаво. Казвам го от личен опит. И да се върнат към режима и здравословната храна. Ето сега за обяд си поръчвам пилешка супа и минерална вода. Част от режима „нов човек“.

Георги Марков навърши 43 г. на 20 януари. Кариерата му на футболист преминава в “Пирин” (Гоце Делчев), “Ботев” (Пд), “Локомотив” (Сф), “Левски”, “Трабзон” и гръцкия “Ерготелис”. Двукратен шампион и три пъти носител на Купата на България със синия екип. С “Ботев” (Пд) и с “Локо” (Сф) печели общо 5 пъти бронзовите медали. За националния отбор е изиграл 36 мача и е вкарал един гол срещу Англия (1:1) в прощалния мач на Христо Стоичков през лятото на 1999-а  на стадион “Българска армия”. Само той и легендарният му съименник Георги Аспарухов от всички наши футболисти са успявали да поразят мрежата на представителния тим на родината на футбола.

След като прекрати кариерата си в “Локо” през 2011-а, Георги Марков стана изпълнителен директор на клуба.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ