Министерството на културата ще ремонтира български паметник в Австрия

Българското Министерство на културата ще предприеме спешни мерки и ще направи всичко необходимо за ремонта на българския паметник в мемориалния комплекс Маутхаузен в Австрия, който е дело на скулптора проф. Любомир Далчев и архитекта В. Рангелов и е вдигнат на територията на някогашния концентрационен лагер през 1975 г, съобщиха от Министерството на културата.

„Още в близките дни изпращам експерти, които на място ще оценят състоянието на паметника на Далчев и ще изготвят проект за неговото реставриране. Гарантирам, че той ще бъде ремонтиран още в навечерието на отбелязването на 70-годишнината от освобождението на концентрационния лагер Маутхаузен, което ще се състои в началото на месец май 2015 г.”, каза министър Рашидов по време на срещата си днес с посланика на Австрия в София Н. Пр. Роланд Хаузер

На 10 май 2015 г. предстои отбелязването на 70-годишнината от освобождението на концентрационния лагер Маутхаузен, което ще е и връхна точка на мероприятията, организирани в Австрия по повод 70-годишнината от края на Втората световна война, а в навечерието на тази така важна възпоменателна церемония българският паметник вече ще е напълно обновен. Това съобщи министърът на културата Вежди Рашидов по време на срещата си днес с Н. Пр. г-н Роланд Хаузер, извънреден и пълномощен посланик на Република Австрия в София.

В мемориалния комплекс Маутхаузен недалеч от австрийския град Линц паметници или паметни плочи имат всички държави, чиито граждани са намерили смъртта си в бившия нацистки концентрационен лагер. В Маутхаузен между 1938-1945 г. са били затворени над 200 000 души, от които близо 100 000 са загинали. В лагера са били задържани и 19 българи, за някои от които има сведения, че са загинали. В тяхна памет и в памет на жертвите на нацисткия режим в мемориалния комплекс Маутхаузен България също има паметна плоча и паметник. Затворниците от лагера Маутхаузен са освободени от съюзническите американски войски на 5 май 1945 г. Всяка година по традиция във втората неделя на месец май в Маутхаузен се провежда траурна церемония. Във възпоменателната церемония в памет на жертвите, загинали в концентрационния лагер по време на националсоциалистическия режим през Втората световна война, участват и представители на Посолството на Р. България, които отдават почит на жертвите и поднасят цветя.

На срещата на министър Вежди Рашидов с Н. Пр. Роланд Хаузер, извънреден и пълномощен посланик на Австрия у нас, провела се днес в Министерството на културата, бе подчертано, че българо-австрийското общуване и контакти, взаимното опознаване в сферите на културата, науката и образованието са с многогодишна и богата традиция, изградена чрез приноса и яркото присъствие на поколения български и австрийски интелектуалци и общественици. Двамата изразиха и своето задоволство от подписаната преди броени дни Спогодба между Правителството на Република България и Правителството на Република Австрия за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта. Това е и първият рамков документ за сътрудничество в областта на културата, който двете страни подписват от 2007 г., когато България става член на ЕС. Спогодбата създава и съвременна основа за развитието и задълбочаването на културното сътрудничество между нашите две приятелски страни, изтъкнаха те.

В хода на разговора посланик Роланд Хаузер отбеляза, че през 2014 г. посолството на Р. Австрия в София е реализирало и подкрепило 30 културни проекта в страната ни, като тези изяви и мероприятия са били посетени общо от над 15 хиляди българи. Министър Вежди Рашидов благодари на Н. Пр. Роланд Хаузер за тази сериозна активност и ангажираност на австрийското посолство у нас с интересни проекти и инициативи в сферата на културата. Същевременно министър Рашидов изрази желанието си двустранното ни културно сътрудничество още повече да се активизира и задълбочи, като в тази връзка той предложи на посланик Роланд Хаузер страните ни да започнат подготовката и за организирането на голяма изложба на световноизвестния австрийски художник експресионист Оскар Кокошка /1886-1980/, която да бъде показана в София. „Би било наистина прекрасно да видим скоро оригинални творби на Оскар Кокошка у нас, това ще бъде изключително голямо, знаково събитие в културните ни отношения, а и една такава стойностна изложба ще бъде посрещната с огромен интерес от ценителите на неговото новатарско изкуство”, подчерта министър Рашидов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура