90 войници в плен на опълченци, Киев иска миротворци в Донбас

Украйна ще поиска международни мироопазващи сили в Източна Украйна, реши Съветът за национална сигурност и отбрана в Киев, който заседава в сряда вечер. Русия и опълченците коментираха, че с идеята Киев иска да провали споразумението Минск-2.

Украйна предпочита умиротворителите да са под формата на полицейска мисия на ЕС с мандат от ООН, заяви президентът Петро Порошенко, който преди това посети украински войници, изтеглили се от ключовия град Дебалцево. Той бе категоричен, че Русия като агресор няма място в такава мисия: „Такива „миротворци“ вече си имаме достатъчно.“

Представителят на Русия в ООН Виталий Чуркин обяви, че искане за такава мисия поставя под съмнение дали Украйна ще спазва договореното в Минск. Чуркин поясни, че то предвижда опълченци да създадат свои милиции, а за наблюдението да отговаря ОССЕ.

В телефонен разговор вчера с германската канцлерка Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и руския Владимир Путин Порошенко призовал колегите си да не се дава вид, че станалото в Дебалцево съответства на мирното споразумение. Четиримата заявили, че ще направят всичко по силите си да спасят Минс-2, като осъдиха нарушенията на примирието. Според Берлин Путин обещал, че ще използва влиянието си над опълченците за начало на размяната на пленници.

Генщабът в Киев обяви, че 90 войници са в плен след битките за Дебалцево, а 82-ма са в неизвестност. Потвърдено бе, че при изтеглянето 13 войници са загинали, а 157 - ранени.

Раненият лидер на самообявилата се Донецка народна република Александър Захарченко заяви, че при боевете за превзетото вече от опълченците Дебалцево досега били загинали 3000-3500 бойци на Киев.

В същото време примирието продължава да е твърде крехко, като вчера има съобщения за откъслечни боеве, при които има и няколко убити. Артилерийски снаряди падали северно от Донецк в района на летището, а Киев обяви за обстрел на силите му край Мариупол.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят