Камион мина през спусната бариера на жп прелез в Ловеч

Полицията излови иманярска банда, нападнала Роженския манастир (обзор) Седмината с мюсюлмански имена от петричкото село Яворница копали, за да търсят съкровища

Премиерът Борисов проведе двустранни срещи с председателя на Републиканската партия във Франция и председателя на Народната партия в Испания

Безплатни ваксини за пенсионерите над 65 г. Стратегията е за период от 4 години и е на стойност близо 10 млн. лв.

Чуждите инвестиции се понижиха с 63% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Доналд Туск: Спрете да се обвинявате взаимно за имиграцията

ДДС при отдаване на имот под наем

Гл. комисар Христо Терзийски: Рано е да коментирам дали бих приел поста на главен секретар на МВР

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 20 септември 2018

Корнелия Нинова, лидер на БСП: Изготвихме анализ на монополите в България

Яков Джераси оглави Световната ционистка организация в България Виктор Меламед поема пост в Американския Еврейски Комитет

Започна срещата на върха на Европейската народна партия

Нови правила за държавни имоти Уреждат публично-частните партньорства

Продажбите на нови коли рязко нараснаха Увеличението в Румъния е 5 път по-голямо отколкото у нас

Полша предлага на Тръмп „Форт Тръмп“ Варшава готова да инвестира $2 млрд. в US база

Бивш полицейски шеф свидетелства: Йовчев лично помолил за секретен достъп до секретен МВР сървър

Снимка: Фейсбук

Три длъжностни лица бяха разпитани на днешното заседание на комисията по вътрешна сигурност във връзка с разработката „Червеи”, предаде Фокус.

Това бяха Янко Цветков и Драгоманов – разузнавачи, и Милен Димитров, бивш шеф на ОДМВР-Бургас.

Янко Цветков не даде никаква информация дали са били подслушвани лица, тъй като по думите му има следствена тайна.

Единствено бившият директор на ОДМВР-Бургас Милен Димитров съобщи пред депутатите, че през есента – октомври или ноември, е получил обаждане от тогавашния вътрешен министър Цветлин Йовчев с искане за вътрешно съдействие. „Става въпрос за секретен достъп до секретен сървър”, уточни Милен Димитров и допълни, че бившият директор на „Вътрешна сигурност” има повече информация.

„Изричното изискване беше достъпът да бъде секретен. Казах му, че не мога да реша на момента, защото нямам такъв достъп и трябва да бъде ангажиран един служител с право на достъп. Ставало въпрос за мониторинг на системата”, разказа той.

Димитров обясни, че се е срещал с двама души, носещи две чанти по-малки от тези за лаптоп, но е разбрал, че не са служители на „Вътрешна сигурност”, като в последствие са показали документ, че работят за ДАНС. Той уточни, че тогава е знаел, че териториалната дирекция на ДАНС проучвала жена с оглед назначаване.

„Разказах на главния секретар за случилото се, но той не знаеше нищо. След като министърът е разпоредил, изпълняваш, ми каза той. Предположих, че след като няма съгласуване, вероятно е операция на ДАНС”, сподели той думите на главния секретар Лазаров.

По думите му следващото задание е било да осигури подробен достъп на системен оператор, за което знаел и началникът на сектор КИАД (Контрол над информационната и административна дейност). Впоследствие той е започнал да сигнализира, че след посещение на въпросните техници се налага рестартиране на системата. „Разговарях с Тодор Костадинов, че има проблем. Нямам обратна информация”, поясни той.

Милен Димитров добави, че през април 2014 при една от командировките си в София лично е разговарял с Тодор Костадинов и го е информирал, че има множество сигнали за проблем в системата. Тогава Димитров е решил, че се върши нещо незаконно и е поискал документ, заповед за това от Цветлин Йовчев. Още същият ден е получил обаждане от него, искайки съдействие, уверявайки, че ще бъде издадена заповед. „Такова писмо не беше изпратено и това е последния път, когато съм оказвал такова съдействие”, заяви той.

Димитров обясни, че при изнесеното заседание на Министерски съвет в Бургас на 30 април е провел друг едночасов разговор с Цветлин Йовчев, сигнализирайки че срещу него е в ход „неприятна медийна кампания”. Той му е отговорил, че се обмисляло неговото изтегляне от Бургас в София и да излезе в отпуска по време на европейските избори.
Срещу Милен Димитров е образувана дисциплинарна проверка и юни през месец дисциплинарно производство, а на 1 август е дисциплинарно уволнен.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.