Пациенти и опозиция единни срещу одържавяването на НЗОК

Пациентските организации и опозицията от БСП и ДПС заявиха категоричното си несъгласие с одържавяването на НЗОК. А това ще се случи като се включат още двама представители на държавата в Надзорния й съвет и станат шестима от всичките единадесет.

Така предвиждат промени в Закона за здравното осигуряване, приети в четвъртък вечерта на първо четене в парламентарната здравна комисия с 10 гласа „за“, 6 „против“ и един въздържал се.

Министър д-р Петър Москов заяви пред "Труд", че няма да се откаже от предложението си, а решението е на народните представители.

„Българският пациент ще бъде дискриминиран“, отсече Иван Димитров, председател на федерация Български пациентски форум. На същото мнение бе и д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация. Депутатите от ДПС пък попитаха как е възможно работодателите и осигурените да внасят три пъти повече пари в бюджета на касата, а държавата да има повече представителите от тях и да е некоректен платец на здравни вноски. „Имам информация, че някои работодатели и синдикати преосмислят участието си в надзора, тъй като вече не виждат смисъл“, заяви д-р Хасан Адемов (ДПС). Той направи и анализ на последиците, до които води законопроектът. Сред тях бе ретроактивното действие да се внасят здравни осигуровки за 15 години назад, което според юристи е невъзможно. „И какво прави РЗИ в контрола върху лечението? Тя ще замерва запрашеността ли“, риторично попита Адемов.

Преди него куп организации изрекоха хвалби за промените в закона, което накара отново д-р Адемов да запита дали са на привършване наколенките в спортните магазини. А патриотът Димитър Байкартаров допълни: „Много похвали получихте, да не ви е уруки“.

По време на заседанието зам.здравният министър д-р Ваньо Шарков посочи пред журналисти, че в момента само една от четирите пациентски организации е национално представителна, тъй като утвърдителните документи на останалите са изтекли през април миналата година. А представител именно на една такава организация е в надзора на НЗОК.

В петък парламентът ще удължи мандата на д-р Румяна Тодорова, докато се избере нов управител на НЗОК. Според ген. Стоян Тонев (ГЕРБ), председателят на здравната комисия, това ще стане най-рано идния четвърт, а реалистично на 4 март. Така се решава проблемът с неподписаните документи за близо 200 милиона лева, изработени през януари от болниците, джипитата, специалистите, зъболекарите, лабораториите и аптекарите. Пациентите, които са на скъпоструващо лечение, също ще го получат, тъй като д-р Румяна Тодорова ще може да парафира протоколите им.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве