Ф-16 е най-добрият изтребител за България (обзор) Това ще засили стратегическото партньорство между САЩ и вашата страна, смята Н. Пр. Ерик Рубин

Тереза Мей и Жан-Клод Юнкер обсъждат в Брюксел бъдещите отношения Великобритания -ЕС

Правителствена става детска мегаболница 300 000 деца на година се приемат за лечение в различни клиники у нас

Кога ДДС за услуга става 0%

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 22 ноември 2018

Борбата за по-чист въздух поражда и социален риск ТЕЦ “ЕЙ И ЕС Гълъбово” осигурява работа за около 2000 миньори

Кметът на София Йорданка Фандъкова получи националната награда „Яков Крайков“ за принос към българската духовност

Елена Йончева: Майките обявиха край на протестите, но излизат бащите и синовете, защото България не може да живее по този начин

Слагат таван на заемите според размера на дохода Може да затегнат правилата за обезпечение

Столична община разширява системата за разделно събиране на отпадъците

Фалшиви сайтове обират клиенти Парите на потребителите отиват в сметки в Китай

Столична община се включва в Европейската седмица за намаляване на отпадъците с два мобилни пункта за електрически и опасни отпадъци и модно ревю

Строят 25 станции за електромобили

„Московска 33“ укрепва Царските конюшни Обмислят възстановяване на Захарната фабрика

Кметът Фандъкова се срещна с изследователи от JRS

Заради „Червея“ ВСС отстрани единодушно съдия Владимира Янева (Обзор)

Снимка: Столична община

Председателката на Софийския градски съд Владимира Янева е отстранена. Единодушно Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува тя да не влиза повече в началническия си кабинет, но и да не правораздава като редови съдия.

Искането направи извънредно сутринта пред съдебните кадровици главният прокурор Сотир Цацаров. Мотивите му – от 17 февруари Софийската градска прокуратура образувала разследване срещу Янева за това, че противозаконно е разрешила СРС по разработката „Червей“.

„Налице е пълна несъвместимост между това магистрат, срещу когото е образувано досъдебно производство, да продължава да правораздава, а в случая и да подписва разрешения за СРС“, заяви главният прокурор.

По предложение на членовете на ВСС Камен Иванов и Димитър Узунов съветът реши да гласува предложението на обвинител №1, след като изслуша Янева. Така решението им бе отложено за кратко. В часа, уречен за изслушването й, обаче тя не се яви в съвета. Разбра се, че е пратила становище до ВСС. Какво е съдържанието му не стана ясно. След кратък дебат дали е необходимо освен като председател Янева да бъде отстранена и като съдия, ВСС отговори утвърдително с единодушие.

Главният прокурор обясни, че в прокуратурата е постъпил доклад за нарушения по няколко разработки, установени през ноември м.г. Тогава било образувано дело срещу неизвестен извършител. Част от разследването, засягащо разработката „Червей“, започнало да се води срещу известни извършители на 17 февруари. На този ден освен Янева станал известен и друг – бившият шеф на Дирекция „Сигурност“ в МВР Тодор Костадинов. Именно той е поискал СРС-тата по „Червей“, а Янева ги е разрешила. Това станало в периода август 2013 г. – септември 2014 г.

„Не изхождаме от идеята, че Костадинов е действал самостоятелно. Търсим лицата, по чието внушение това е станало“, каза главният прокурор.

На въпрос ще бъдат ли повдигнати обвинения, той заяви: „Има ли значение дали ще са обвиняеми веднага, или след няколко дни. Бързото привличане на обвиняеми не е най-разумната тактика.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.