Напускалият свободно Варненския затвор – бивш рали състезател и лидер на престъпна група

Румяна Арнаудова за арестите в КАТ-Габрово: Касае се за длъжностни и документни престъпления

Атаката срещу дизела е истерия и балон Обсъждат по-високи данъци и такси

Нов тест по български език и литература за седмокласниците от догодина

Труд Уикенд – един вестник за два дни Безгрижна неделя с чаровния 80-страничен брой на вестник "Труд"

Кражба на кабели остави без ток 1200 домакинства в Монтана

Нигяр Джафер: Назначаването на д-р Дечо Дечев за управител на НЗОК е приятна изненада

Системата спъва лечението на психично болните 70% от легловата база трябва да се преструктурира

Трима задържани при полицейска операция в КАТ-Габрово

Хърватската икономика отбелязала 10% ръст заради футбола

Сменяме касовите апарати до март 2019 г. Около 200 хил. търговци ще трябва да купят нови устройства

Излъчен е победител в конкурса за тикет система на София

САЩ евакуират стотици „бели каски“ от югозападна Сирия

Главният архитект на София Здравко Здравков: Никой няма резервирано паркомясто в центъра Предстои преобразяване около храма „Св. Александър Невски“, при Центална гара и в бункера на мавзолея

Лютеницата в детските градини по стандарт

Заради „Червея“ ВСС отстрани единодушно съдия Владимира Янева (Обзор)

Председателката на Софийския градски съд Владимира Янева е отстранена. Единодушно Висшият съдебен съвет (ВСС) гласува тя да не влиза повече в началническия си кабинет, но и да не правораздава като редови съдия.

Искането направи извънредно сутринта пред съдебните кадровици главният прокурор Сотир Цацаров. Мотивите му – от 17 февруари Софийската градска прокуратура образувала разследване срещу Янева за това, че противозаконно е разрешила СРС по разработката „Червей“.

„Налице е пълна несъвместимост между това магистрат, срещу когото е образувано досъдебно производство, да продължава да правораздава, а в случая и да подписва разрешения за СРС“, заяви главният прокурор.

По предложение на членовете на ВСС Камен Иванов и Димитър Узунов съветът реши да гласува предложението на обвинител №1, след като изслуша Янева. Така решението им бе отложено за кратко. В часа, уречен за изслушването й, обаче тя не се яви в съвета. Разбра се, че е пратила становище до ВСС. Какво е съдържанието му не стана ясно. След кратък дебат дали е необходимо освен като председател Янева да бъде отстранена и като съдия, ВСС отговори утвърдително с единодушие.

Главният прокурор обясни, че в прокуратурата е постъпил доклад за нарушения по няколко разработки, установени през ноември м.г. Тогава било образувано дело срещу неизвестен извършител. Част от разследването, засягащо разработката „Червей“, започнало да се води срещу известни извършители на 17 февруари. На този ден освен Янева станал известен и друг – бившият шеф на Дирекция „Сигурност“ в МВР Тодор Костадинов. Именно той е поискал СРС-тата по „Червей“, а Янева ги е разрешила. Това станало в периода август 2013 г. – септември 2014 г.

„Не изхождаме от идеята, че Костадинов е действал самостоятелно. Търсим лицата, по чието внушение това е станало“, каза главният прокурор.

На въпрос ще бъдат ли повдигнати обвинения, той заяви: „Има ли значение дали ще са обвиняеми веднага, или след няколко дни. Бързото привличане на обвиняеми не е най-разумната тактика.“

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.