Газът поевтинява, парното - не

Цената на парното ще остане без промяна, въпреки че природният газ ще поевтинее с повече от 13% от април. „За промяна в крайни цени на топлоенергията и електроенергията не можем да говорим.

Може да има промяна в цените, по които топлофикациите купуват газ", заяви председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Светла Тодорова.

Природният газ е основната суровина за производство на топлинна енергия и представлява 70% от всички разходи на централите. Когато цената му се промени с повече от 5 на сто, това се отразява в цените на парното с между 1 и 2%.

Мотивът на ДКЕВР да не намалява цената на парното е, че топлофикациите са затруднени финансово и имат нужда от пари, за да се стабилизират. А след като поевтинее газът, те ще го купуват на по-ниски цени и ще намалят загубите си.

В края на миналата седмица държавната компания „Булгаргаз" поиска поевтиняване на газа с 13,34% заради по-ниската цена на петрола на световните пазари. От ДКЕВР обясниха, че не знаят дали цифрата ще остане актуална и в следващата прогноза на „Булгаргаз", която се очаква през март. Цените на синьото гориво се преизчисляват на всяко тримесечие.

Справка на страницата на ДКЕВР показва, че когато през април 2012 г. природният газ е поскъпнал с 13%, това се е отразило и като увеличение на цената на парното с между 4 и 12 на сто.

При последното увеличение на цената през миналата година парното в София, където топлофикацията има най-много клиенти, се увеличи с 5,9%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес