Президентът на Азербайджан идва за газовия хъб

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев ще посети за трети път София в началото на март, съобщиха от правителствената пресслужба. Тази договорка е постигната в телефонен разговор между Алиев и премиера Бойко Борисов. Те са затвърдили добрите отношения между двете страни.

Това се случа броени дни след като на посещение в Баку беше българска правителствена делегация, оглавена от енергийния министър Теменужка Петкова.

Основните интереси на България са в сферата на енергетиката и доставката на газ. Азербайджан е водеща страна в приоритетния за Европейската комисия проект „Южен газов коридор", който ще транспортира газ от азербайджанското находище „Шах Дениз 2" към Италия и Централна Европа. България има договорка с Баку да купи 1 млрд. куб. метра газ след 2018 година. Засега обаче страната ни не разполага с маршрут, по който да пренесе синьото гориво.

Според премиера Борисов България може да изгради газов разпределителен център - хъб, на Черно море и един от източниците на гориво ще бъде именно Азербайджан.
Борисов и Алиев ще продължат разговорите си в София през март. Очаква се да бъде обсъдено сътрудничеството между Азербайджан и други сектори като селското стопанство и информационните технологии.

За последен път Илхам Алиев беше на посещение в България през 2005 г. Тогава той и президентът Георги Първанов подписаха меморандум в областта на европейската и евроатлантическа интеграция, както и споразумение за облекчен визов режим между двете държави.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес