Шефът на Етичната комисия: Предложението за отстраняване на Янева беше изненада за ВСС

Случаят с отстраняването на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева не е политически, няма връзка и с изказвания на премиера по този казус. Предложението на главния прокурор Сотир Цацаров беше изненадващо за повечето от членовете на Висшия съдебен съвет. Това заяви пред БНТ Ясен Тодоров, представител на съвета и председател на Етичната комисия.

„Насроченото изслушване от съвета преди да вземем решение е свързано с някои тълкувания на ВКС за правото на обвинените да се защитят”, каза още Тодоров. Той посочи, че Янева се е позовала на своя имунитет и затова не се е явила на насрочената среща с магистратите.

Магистратът посочи, че съдия Лозан Панов вече призова за оставка цялото ръководство на СГС, но това си е избор на колегите, има опасност да остане без ръководство най-големият и важен съд в нашата система.

„Съдиите, които могат да разрешават СРС са в много неприятна ситуация - могат или да бъдат обвинени във възпрепятстване работата на следствието или че са дали прекалена свобода на полицията”, коментира Тодоров.

„Много тежък натиск отвън има срещу съдебната система, която по принцип досега беше остров на стабилността в държавата на фона на трусовете в изпълнителната власт и в политическата система”, смята Тодоров.

„Ако имаме данни за нарушения, във ВСС ще вземем мерки, имаме не един наказан или отстранен магистрат. Но нека не сатанизираме съдия Янева, тя не е най-лошият човек в държавата”, завърши председателят на Етичната комисия на ВСС.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини