Условна присъда за магистрат

Започна Съветът за сътрудничество на високо равнище между България, Румъния, Сърбия и Гърция, в който участва Бойко Борисов

Босненската и хърватската полиция арестуваха 20 трафиканти на нелегални преселници

ГЕРБ: Заставаме твърдо зад Емил Христов и той няма да подава оставка

Трябва ли да ми изплащат „клас“ със задна дата, ако е дължим

„Екзакта”: Големият процент от българите искат запазване на Комисията по досиетата

Шофьор на автобус в София намери и върна портмоне с пари

За провокация и за подхвърлени пари в случая с Иванчева и дума не може да става, заяви Сотир Цацаров

Валери Симеонов: НСТС единодушно отхвърли законопроекта за изменение и допълнение на КСО

Модерен лазер за лечение на ретината заработи в Медицински университет-Варна

Санкт Петербург – Градът на Петър или Версай на Изтока

За 101 места за субсидирана заетост кандидатстват общините в Сливенска област

15 училища и два ВУЗ-а участваха в Панорама на образованието в Сливен

Мъж се хвана на работа, близки и полиция го дирят

Надал се уплаши от Григор

Шефът на Етичната комисия: Предложението за отстраняване на Янева беше изненада за ВСС

Случаят с отстраняването на председателя на Софийски градски съд Владимира Янева не е политически, няма връзка и с изказвания на премиера по този казус. Предложението на главния прокурор Сотир Цацаров беше изненадващо за повечето от членовете на Висшия съдебен съвет. Това заяви пред БНТ Ясен Тодоров, представител на съвета и председател на Етичната комисия.

„Насроченото изслушване от съвета преди да вземем решение е свързано с някои тълкувания на ВКС за правото на обвинените да се защитят”, каза още Тодоров. Той посочи, че Янева се е позовала на своя имунитет и затова не се е явила на насрочената среща с магистратите.

Магистратът посочи, че съдия Лозан Панов вече призова за оставка цялото ръководство на СГС, но това си е избор на колегите, има опасност да остане без ръководство най-големият и важен съд в нашата система.

„Съдиите, които могат да разрешават СРС са в много неприятна ситуация – могат или да бъдат обвинени във възпрепятстване работата на следствието или че са дали прекалена свобода на полицията”, коментира Тодоров.

„Много тежък натиск отвън има срещу съдебната система, която по принцип досега беше остров на стабилността в държавата на фона на трусовете в изпълнителната власт и в политическата система”, смята Тодоров.

„Ако имаме данни за нарушения, във ВСС ще вземем мерки, имаме не един наказан или отстранен магистрат. Но нека не сатанизираме съдия Янева, тя не е най-лошият човек в държавата”, завърши председателят на Етичната комисия на ВСС.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.