Ципрас разговарял по телефона с Меркел и Оланд

Гръцкият премиер Алексис Ципрас разговаря вчера 50 минути по телефона с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд за постигане на взаимно полезно за Атина и Европа споразумение, съобщи гръцки правителствен източник, цитиран от АФП.

Разговорът с Оланд премина в сърдечна обстановка. Оланд увери, че ще направи всичко възможно да помогне на Гърция. Двамата ще се срещнат днес в Париж, за да обсъдят положението в Украйна и въпроса как да се гарантира изпълнението на договореностите от Минск.

На фона на напрежението между Гърция и Германия в еврозоната гръцкото правителство изрази съжаление, че Германия използва израза "троянски кон" за писмото на Атина с молба за продължаване на международната помощ. Това не улеснява по никакъв начин истинските дискусии, отбеляза гръцкият правителствен източник.

САЩ призоваха европейците и Атина да се споразумеят за финансирането на Гърция, предупреждавайки, че евентуален неуспех ще върне несигурността в еврозоната. За Европа и за световната икономика е важно да се постигне споразумение, каза представител на американското финансово министерство, цитиран от АФП, уточнявайки, че ще са нужни сериозни усилия за намиране на компромис и от двете страни.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят