Турски поток заобикаля България

Строителството на газопровода „Турски поток” няма да завършва на турско-гръцката граница, а ще бъде продължено до Унгария. Русия е готова да заложи на трасе през Гърция, Македония, Сърбия и Унгария. Това обяви на пресконференция в Будапеща Виктор Орбан, цитиран от „Комерсант”.

Той потвърди, че това е договорка, постигната с руския президент Владимир Путин по време на посещението му в Унгария преди дни. „Ако всички тези страни се съгласят, Русия ще вземе участие в строителството на същите принципи, както при предишния вариант на „Южен поток”, допълни унгарският премиер.

По думите му Владимир Путин е направил съответните изводи и ще поиска съгласието на Европейския съюз за проекта предварително. Унгарското правителство се ангажира да спомогне за получаването на това съгласие, като лобира пред Брюксел.

Руският президент е обявил пред Орбан, че ще се използват вече създадените съвместни предприятия на „Газпром” със Сърбия и Унгария, за да се изгради газопровода. „Ако е възможно логистично, ние не сме се отказали да минем и през България, няма да наказваме никого и на никого няма да се обидим, трябва само да ни помагат, а не да ни пречат,” допълнил още Путин.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини