Зъболекарка от Пловдив обвинена за източване на близо 17 000 лева от Здравната каса

Зъболекарка от Пловдив е обвинена за източване на пари от Здравната каса. Това каза за Дарик говорителят на Районна прокуратура прокурор Атанас Илиев.

Жената е привлечена като обвиняема за това, че в периода от декември 2013 до октомври 2014 година, чрез използване на документи с невярно съдържание е получила сума от над 16 800 лева, представляващи плащания от Регионалната здравна каса в Пловдив.

Обвинената отчитала фиктивни прегледи пред Здравната каса, която от своя страна изплащала полагащото се за прегледите по представените фактури и спецификации.

Сумите, които зъболекарката е получавала варират от 4700 лв. до 6400 лв., превеждани по банковата й сметка.

Голяма част от пациентите й са деца, като са установени 136 деца на възраст до три години, за които тя е отчела пред РЗОК пакетни дейности в пълен размер, за което и получила сумата от близо 17 000 лева, обясни прокурор Илиев.

Всички деца са от ромските махали на Пловдив, от бедни семейства, които не са в състояние да ги водят на зъболекар, а от показанията на родителите им се установява, че не знаят къде се намира кабинетът на обвиняемата. Става ясно, че децата не са водени на зъболекар и не са имали необходимост от такива услуги.

До момента са разпитани са близо 80 свидетели, извършени са множество следствени действия, включително претърсване на четири адреса и оглед на местопроизшествие, приложени са голям обем писмени материали, сред които около 700 броя здравно-осигурителни книжки и над 1000 амбулаторни листове и други документи, иззети са компютърни конфигурации.

В хода на разследването Отдел „Икономическа полиция" установява, че зъболекарката е била подпомагана от други трима души. Те са я снабдявали със здравноосигурителни книжки чрез заплащане.

Наказанието за подобно престъпление предвижда лишаване от свобода от 2 до 8 години. Зъболекарката е задържана за срок от 72 часа, а нейните съучастници в измамата остават в ареста за 24 часа. Работата по делото продължава.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони