Горанов: До края на годината имаме да погасяваме 7 млрд. лева

Докато има дефицит, темата за дълга ще стои. Това каза министърът на финансите Владислав Горанов пред журналисти в Народното събрание.

По думите на министър Горанов е необходимо да говорим за това, че харчим повече, отколкото изкарваме. „Аз полагам неимоверни усилия като министър на финансите заедно с премиера и всички държавни органи да съберем повече пари и, повярвайте ми, резултатите се виждат, но все пак дефицитът е 2,5 милиарда лева, аз ще се стремя по всякакъв начин да го намалявам през приходната част, но в края на краищата обществото трябва да разбере, че трябва да харчи толкова, колкото изкарва, или да се задължаваме с дългове“, обясни Горанов.

„В бюджета има дефицит, който е превишението на разходите над приходите и този дефицит, дали е във вашия семеен бюджет или в държавния бюджет, може да се покрие или като си продавате имуществото-приватизация или като взимате назаем дълг“, поясни министърът на финансите. Според него се чука на отворена врата с намаляването на държавните разходи. „Аз не знам как да водя разходи с моите партньори в правителството, които са ме назначили за министър. Когато говорим за разходи те имат едно виждане, когато говорим за дефицит - второ и за дълг - трето“, коментира още финансовият министър.

По думите му ЖП субсидиите, които са били отпуснати, са били грешка. „Така или иначе държавата трябва да финансира железопътния транспорт като най-екологично чист и най-модерния, но държавата трябва да информира железниците да не консумират такъв ресурс, за да не страдаме всички от това, че хем даваме много пари, хем не получаваме нужната услуга. Не може един билет за влак за дестинация около София да струва 1-2 лева, а същевременно да се возят в мотриси, които струват по 100 милиона лева едната“, допълни Владислав Горанов.

Имаме да погасяваме до края на тази година сумата от 7 млрд. лв., каза министърът на финансите. Горанов посочи, че според него дебатът по въпроса с дълга тече съвсем нормално и след като предостави още аргументи на партньорите в коалицията всичко ще бъде наред.

„Дългът от 12 млрд. лв, ако падне, това значи да няма дефицит, което е и моето желание, но едва ли е лесно достижимо. Не съм склонен да отстъпя от сумата от 16 млрд. лв“, заяви финансовият министър. „Тези цифри са от анализ направен много професионално не от Владислав Горанов, а от една много сериозна държавна машина наречена Министерство на финансите“, обясни той.

Според министъра на финансите има проблем с контрабандата на горива. Той заяви, че ще направи всичко по силите си държавата да си събере своето. „Това, което обещах на една от много срещи със зърнопроизводителите и земеделските производители е, че първо ще издадем наредба, която ще въведе режим на активна регистрация на уредите, с които се извършва зареждането на горива“, коментира Горанов.

По думите му с тази регистрация и база данни ще може аргументирано да се вземе решение какви мерки за контрол ще може да наложат, така че да не се нанасят вреди на земеделските производители с непосилни инвестиции.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес