Дончев: Средствата от ЕС не могат да се използват за модернизация на армията

Не съществува възможност средствата от ЕС по оперативна програма „Развитие на селските райони“ да бъдат използвани за модернизация на въоръжените сили, това е недопустим разход. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев в отговор на въпрос относно възможности за допълнително финансиране на Българската армия, в това число и за превъоръжаване по стандартите на НАТО, без допълнителна тежест за държавния бюджет, съобщи Фокус.

Според него има възможност някои от звената, които са в Министерството на отбраната да получават европейско финансиране като наука и здравеопазване. „Вярно е, че приоритети на правителството в сектор „Отбрана“ са включени в управленската му програма включително и превъоръжаването на българските въоръжени сили“, обясни той. „В изпълнение на тази програма Министерството на отбраната разработва програма за развитие на отбранителните ни способности до 2020 година, която предстои в кратък срок да бъде внесена и обсъдена в Министерски съвет, след което ще бъде предоставена на Народното събрание“, допълни вицепремиерът.

Според него трябва да се има предвид че превъоръжаването на въоръжените вили е национална отговорност на всяка една страна членка на НАТО и би следвало да се осигурява с ресурси на самата държава. „Естествено, че допълните ресурси могат да се търсят в многостранни регионални и двустранни общи проекти включени в инициативите на НАТО и на ЕС, наречени „Интелигентна отбрана“ и „Обединяване и споделяне“, но е факт, че ресурсът, който е на разположение там, по никакъв начин не са достатъчни за мащабно превъоръжаване на армията“, каза още Дончев. „Искам да ви уверя, че в рамките на ЕС не съществуват фондове, за отбраната. Възможността да се използват приходи от продажбата на имоти и имущество на Министерство на отбраната с отпаднала необходимост за Българската армия и станали ненужни - съществува“, коментира Томислав Дончев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини