В Бродилово пак вдигнаха ръце: Няма да тричим кучетата!

"Няма да тричим кучетата!" Това заяви вчера кметът на странджанското село Бродилово Илия Илиев пред Труд. "За тричането обаче не искаме да говорим. Натискът е голям- полиция, прокуратура, природоцзащитници", унило коментираха селяните.

Всяка година около 16 март - техният Кукеровден, те спазват противоречив обичай, който природозащитници нарекоха "варварски". Връзват кучетата си с въжета и ги въртят над водата. Едно от кучетата в селото се казва Гонзо, защото стопанинът му е от "Левски". Бродиловецът твърди, че го е тричал седем пъти и всеки път животното става все по- здраво и жилаво. Този обичай е завещан от дедите им, но тъй като преди Кукеровден ги карат да подписват декларации, че няма да "бесят" четириногите и за неспазването им има солени глоби, в крайна сметка, странджанци се изхитриха и казват, че няма да тричат кучетата. После изчакват да си заминат полицаи и журналисти, дошли да следят какво ще става, и тайно си тричат животните, или пък поне ги изкъпват в местния вир. тази година пак се заричат, че няма да нарушават разпоредбите.

У нас Бродилово е по-известно като люлка на нестинарството, но в чуждестранните медии селото е популярно с тормоза, който местните жители оказват на кучетата си. Селяните обаче вярват, че "тричането" или "бесенето" на четириноги се прави за здраве и берекет и че това ще им донесе късмет и добра реколта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони