Лиляна Павлова: От националната програма за саниране ще се възползват над 3 милиона българи

Политиката за енергийна ефективност е заложена и правителството я изпълнява. За по-малко от 100 дни стартирахме Национална програма за енергийно обновяване на многофамилните жилищни сгради, замислена преди 10 години. Това каза по време на парламентарния контрол по темата за санирането министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Министърът напомни, че още през 2005 г. е решено санирането да започне в най-големите градове и само с панелните сгради. „Ние обаче сме толерантни и позволихме да се санира във всички 265 общини. Още 2005 г. е пресметнато, че за програмата са нужни 4 млрд.лв. Ние осигуряваме 1 млрд.лв., а с европейското финансиране имаме общо 1.4 млрд.лв., с които ще покрием около 40% от сградите, уточни Павлова. Тя подчерта, че темата за саниране на жилищните блокове е актуална и важна и се радва на огромен интерес от обществото. Павлова определи като демагогия изказването на опозицията, неподкрепяйки програмата,тъй като няма стратегия и законова основа. Министър Павлова заяви, че програмата е достатъчно прозрачна, ясна, сигурна и доброволна.

„Министерството на регионалното развитие и благоустройството дава методическите указания, Министерството на финансите дава финансовия ресурс, общините я реализират, а областните управители са гарантите на държавата по места“, посочи Павлова. Тя добави, че има регистър, в който ще се публикуват подадените заявления и сключените договори, и как тези договори са финансирани. Отделно от това има решение на Министерския съвет как парите се залагат в бюджета. „Избрахме програмата да финансира на първо блоковете с минимум 36 апартамента, за да започнем от най-тежко засегнатите и стари сгради“, подчерта министър Павлова. Тя поясни, че ползите от проекта са доказани и даде пример със санираните по Програмата на ООН за развитие панелни блокове в Смолян, които са свалили разходите си за отопление с близо 65%. Министърът напомни, че по Оперативна програма „Регионално развитие“ 2007-2013 г. в страната се финансира саниране и на по-малки жилищни блокове. „За съжаление в периода 2013-2014 г, правителството замрази програмата и я постави на трупчета. Само за 100 дни ние я рестартирахме и одобрихме 290 сгради за саниране, които са с по 36 апартамента“, посочи Павлова.

По националната програма за енергийна ефективност за по-малко от 3 седмици има регистрирани над 750 сдружения на собственици, над 250 от тях са за целите на програмата. Сключени са 36 договори с общини, а 22 са вече сключените договори с Българската банка за развитие за финансиране. Въпреки острите критики, въпреки лютите закани, аз ви благодаря, че помагате програмата да стигне до всички, защото лоша реклама няма. Ние ще продължим програмата, защото колкото повече направим толкова по-добре“, каза още Павлова.

Министърът посочи, че програмата ще има огромен икономически ефект, защото над 5800 са фирмите в България, производители на дограма, а над 2500 са строителните фирми, които ще могат да работят: "В блоковете, които ще се санират пък живеят около 3 млн. български граждани, които ще живеят в по-уютни жилища и ще плащат по-малки сметки за отопление. Нека направим половината сега, с кампанията - чашата е наполовина пълна, нека направим така, че да я продължим догодина". 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес