Пак искат доживотен затвор за убиеца на 7-годишната Пламена

Великотърновският апелативен съд /ВТАС/ образува дело срещу баща убиец, след като окръжната прокуратура в Русе обжалва присъдата му.

Окръжният съд в крайдунавския град осъди Пламен Петров /38 г./ на 16 г. лишаване от свобода за пребитата му до смърт дъщеричка Пламена /7 г./, но прокурорът по делото настоява за доживотен затвор без замяна.

Окръжните магистрати признаха бащата за виновен, че е убил детето си по особено жесток начин. Пламен Петров допускал, че Пламена може да издъхне от зверския бой, но не го искал, мотивира се съдът. Затова и присъдата му е за евентуален, а не пряк умисъл в причинената смърт. Съучастничката на Пламен и мащеха на детето - Емилия Петрова /33 г./, беше оневинена. Прокуратурата настояваше тя да получи 6 месеца пробация и 150 ч. общественополезен труд, че "при непосредствената опасност за живота на детето не му се притекла на помощ".

Семейната трагедия се разиграла, понеже момиченцето не искало да прочете на празника урок от читанката. Баща му започнал да го налага с юмруци, ритници и дръжката на метла пред очите на по-малката й сестричка Десислава /4 г./. Веднага след инцидента момиченцето е прибрано в социален дом под полицейска закрила. Биологичната му майка Деница Атанасова иска да си го вземе и очаква доклада на Агенцията за закрила на детето. След развода с Пламен съдът й отнел родителските права.
Снимка авторът

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право