63-годишен шофьор пострада при обратен завой, отнел предимство и ударил кола

Мъж от Бяла укривал смъртта на майка си в продължение на три години и прибирал пенсията й

Над 4000 гости посреща Павликени на Празника на яйцето За забавните игри и кулинарни изкушения са осигурени 4000 яйца

Владислав Горанов: България изпълнява всички критерии за приемане в Еврозоната

7,3 млн. лева от Европа влизат в Лом

Борисов: До една година влизаме в чакалнята на еврозоната

Сергей Станишев: Чрез влизане в Еврозоната трябва да се стремим влезем в „А“ отбора на ЕС

Една година условно за мъж, теглил пари от чужда дебитна карта

Бизнесдама внесе 70 000 лв. укрити данъци, за да се отърве с лека присъда

Има служебен раздор между мен и Десислава Иванчева, заяви зам.-кметът на “Младост” Румен Русев

Клон падна и удари жена в Русе

Цветан Цветанов се срещна с главния преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние

28-годишна помете с колата си 2 патрулки и рани двама полицаи

Йорданка Фандъкова: Очаквам час по-скоро да се възстанови дейността на администрацията в „Младост”

Валдис Домбровскис ни похвали за ниския външен дълг

Съдът потвърди: Чеци е убил Яна с изключителна ярост и ожесточение

Убийството на Яна Кръстева безспорно е извършено в съучастие с особена жестокост и по особено мъчителен начин в градски парк, предназначен за отдих и развлечения. Това се казва в мотивите на Софийски градски съд (СГС), публикувани след осъдителната присъда на Николай Русинов-Чеци. На 20 октомври миналата година той получи доживотна присъда за смъртта на 28-годишната Яна. Тя бе открита полугола, пребита до смърт на 10 юли 2011 г. в Борисовата градина.

Съдебният състав с председател Снежанка Кьосева призна Чеци за виновен в това, че умишлено по особено жесток начин е убил Яна и произнесе присъдата, която бе поискана от прокуратурата. Обвинението поиска доживотен затвор заради жестокостта на убийството и за това, че Яна е починала по думите на прокурора “в нечовешка болка и страдание”.

“Безразборно нанасяните удари по цялото тяло, упражняването на натиск върху много области – на външните дихателни отвори, на шията, на гърдите и на корема – говори за изключителна ярост и ожесточение, които характеризират подсъдимия като жесток човек”, се казва още в мотивите.

В заключението на експертите се казва, че Яна Кръстева не е била в безсъзнание, а смъртта й не е настъпила веднага. През това време е била в съзнание, усещала е какво става с нея, възприемала е и е изпитвала страдания и ужас от нанесените й травматични увреждания.

“Била обладана от страх и ужас от настъпването на неизбежния край”, тъй като върху нея е бил упражнен натиск върху много области. В случая подсъдимият, в качеството му на извършител и неустановените по делото лица със своите задружни и активни действия, са убили Яна.

“Тезата за доброволност на сексуалния акт не намери опора в кредитираните от съда доказателства”, е записано в мотивите. Съдът допуска, че Яна може по собствена воля да си е тръгнала с подсъдимия от заведението „Маймунарника”, но тази доброволност не предопределяла, че е дала и съгласието си за секс.

Съдът припомня, че са установени наранявания, предизвикани от Яна по време на освидетелстването на подсъдимия, а липсата на доказателствен материал под ноктите на Яна е научно и логично обяснено от експерт по делото. Същият експерт посочва,че не може да се изключи възможността, нараняванията да се получат и от действието на човешки нокти и от ритници – механизъм, който беше възприет от съда.

СГС преценява, че Чеци е виновен за смъртта на Яна и заради ДНК експертизата, извършена в Австрия, която установява, че пет от общо осем изследвани косъма, които са намерени върху тялото на момичето, са на Чеци. За да определи размера на наказанието, съдът е счел като смекчаващи вината обстоятелства чистото му съдебно минало и добрите му характеристични данни. Същевременно често е употребявал алкохол и не е имал постоянна работа.

Независимо от наличието на смекчаващи вината обстоятелства, Русинов е определен “като лице с трайно установени противозаконни нагласи”, поради което съдът приема, че с по-лекото наказание “лишаване от свобода” няма да бъде достатъчно. Според съда наказанието “доживотен затвор без право на замяна” е твърде тежко и не го наложи.

Целият текст можете да видите ТУК

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.