Удар в шахта отнел живота на скиора край Чепеларе

"Смъртта на 28-годишния Данаил Кънчев е настъпила в следствие на удар в областта на врата в бетонна шахта. Това сочат доказателствата към момента", съобщи прокурор Иван Спиров от Окръжна прокуратура - Смолян.

Скиорът загина на пистата на 14 февруари т.г. Данаил се спускал по стръмната "червена" писта нормално и не е имал друг инцидент преди това, сочи разследването. Той отскочил в бабуна, превъртял се, при което излиза извън пистата и на около 2 метра от нея се блъска в шахтата.

Загиналият е от Шумен. На Свети Валентин бил с приятелката си в Чепеларе. Тя се спускала след него и станала свидетел на трагедията.

"Бетонната шахта същия ден е стърчала 20 см над земята, иначе обичайно е била покрита със сняг. Има обезопасяване на няколко места по пистата с метална мрежа, но точно там няма. Шахтата е предназначена за машина за сняг, и когато има такава в нея, тя бива безопасявана. Разследват се причините за инцидента и дали има виновни за него. Ще се проверява дали са спазени всички нормативни изисквания по строителството й и дали е трябвало да бъде обезопасена", посочиха от прокуратурата.

Според близките на загиналия става въпрос за престъпна небрежност. "Има отговорни за поддръжката на пистата. Това съоръжение е въведено в експлоатация, не е квартален баир. След като се плаща, за да го ползваш, логично е да са се погрижили за сигурността на тези, които го ползват. Ако имаше мрежа, щеше да се спре в нея", каза сестрата на загиналия Веселина Кънчева. Тя заяви, че ще търси справедливост чрез съда за виновните за трагедията.

"Шахтата е извън пистата и не стърчи. Около нея няма дървета, противонаклон е и няма реална опасност, за да се сложи там мрежа. От другата страна има дере и затова е обезопасено с мрежи. Наблизо има табела, че се сливат две писти и скоростта трябва да се намали", каза Васил Попов от "Чепеларе спорт", което поддържа ски центъра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини