Горанов: Да се въведе регистър в БНБ с информация за това къде и колко сметки има всеки гражданин

Предлагам да се мисли за решение от типа всички банкови сметки на всички български граждани и предложена от правителството подобна законодателна инициатива да се създаде в БНБ по аналог на кредитния регистър-регистър на всички банкови сметки, без индивидуализация на размера, защото това е банкова тайна. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на парламентарен контрол относно действията на българските финансови институции срещу укриване на доходи на български граждани в чужди банки.

„Всеки български гражданин, който има банкова сметка, тя да става известна автоматично и бързо на всички правораздавателни органи и на всички органи, които се занимават със събирането на приходите у нас. Да се създаде централизиран регистър в БНБ с информация за това всеки български гражданин в кои банки и колко банкови сметки има”, предложи Горанов.

По думите му понастоящем при една процедура, свързана с пране на пари или други нарушение, българските служби изпращат запитване до всички български банки, а процесът тече с месеци и дотогава информацията може да е безполезна. „За времето между подаването на искане за информация и получаването й, трябва да се изменят съществени обществени обстоятелства. Затова обмислям сериозно и ще предложа законодателни промени, които да въведат по аналог на централния кредитен регистър - централен регистър в БНБ с информация за това всеки български гражданин къде и колко броя сметки има”, подчерта министърът.

Владислав Горанов съобщи още, че българското правителство и МФ не са се отказали от кандидатстване в Европейския банков съюз. „Напротив, това остава един от основните приоритети”, каза още Горанов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес