Цар Киро остава в ареста поне още 20 дни

Кирил Рашков, известен като Цар Киро остава в следствения арест, реши в петък Пловдивският окръжен съд.

Съдия Станева отхвърли молбата на адвокатите на Цар Киро Иван Димов и Росица Драгинова за комплексна медицинска експертиза от кардиолог, невролог и ендокринолог и за по-лека мярка за неотклонение от задържане под стража в домашен арест, въпреки твърденията на съпругата му Костадинка Рашкова, че миналата неделя задържаният е вдигнал кръвна захар от 18 милимола/литър и се е наложило да се вика екип на Спешна помощ в ареста.

От защитата заявиха, че здравословното състояние на 73-годишния Кирил Рашков постоянно се влошава, защото в ареста той не може да спазва двигателен и хранителен режим, а предписаните му лекарства не въздействали върху хроничните му заболявания като диабет, високо кръвно налягане и кардиологични проблеми.

Срещу Цар Киро има три обвинения, по които го застрашава затвор до 15 години. Той ще отговаря за контрабанда на 501 грама живак, които според разследващите били предназначени за правене на "мръсни бомби$, за разпростанение и трафик на амфетамини от Холандия през България за Турция и за незаконно притежание на 25 антични монети.

По време на заседанието на Окръжния съд в Пловдив обаче стане ясно, че след 10 март 2015 г. Кирил Рашков може да излезе на свобода, ако дотогава срещу ромския лидер не бъде внесен обвинителен акт от Специализирана прокуратура. Цар Киро бе аресктуван пред дома му на 10 юли 2014 г. при акция на ДАНС и остават по-малко от 20 дни до изтичането на 8-месечния максимален срок за задържане под стража по време на разследването.

Окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов съобщи, че от септември 2014 г. той не е наблюдаващ по делото на Кирил Рашков, тъй като случаят е поет от Специализираната прокуратура.

Защитниците на Цар Киро ще обжалват отказа на Пловдивския окръжен съд за назначаване на комплексна медицинска експертиза и промяната на мярката му за неотклонение пред Пловдивския апелативен съд. Там делото е насрочено за 26 февруари (четвъртък) от 10 часа.

"Съкрушена съм, защото Киро е много болен. Мъжът ми е невинен, а живакът, за който го обвиняват, нито е негов, нито са го намерили в него", заяви съпругата Костадинка Рашкова, позната също като Царица Костадинка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право