Осъдиха 39 бежанци, заловени на Дунав мост

39 бежанци от Сирия и Ирак бяха осъдени за опита им да преминат незаконно Дунав мост. Русенският районен съд одобри споразуменията им с прокуратурата за 6 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок и по 300 лв. глоба. Нелегалните емигранти се признаха за виновни и подписаха споразумения с районната прокуратура.

Сред тях не бяха три деца и един от мъжете, приет спешно на лечение в болницата. Заради големия им брой в районния съд заседаваха два състава в две зали.

Бежанците бяха заловени във вторник при гранична проверка на чешки ТИР, натоварен с ябълки. Освен маловръстните малчугани, в групата от 39 сирийци и петима иракчани има 8 жени.

41-годишният шофьор на камиона Иржи Ваха остава в ареста, постанови съдът. Той има трудов договор с българска превозваческа фирма и постоянен адрес в страната. Чужденецът може да обжалва мярката си за неотклонение пред окръжния съд. Наказателното му дело за трафик на хора предстои.

В съдебната зала стана ясно, че бежанците се уговорили с него да ги откара до Австрия. Нито един от тях нямал документ за самоличност.

За половин година на Дунав мост са задържани над 200 нелегални емигранти, сочи статистиката на Гранична полиция. Повечето сключват споразумения с прокуратурата и отнасят по 1 г. затвор условно с 3-годишен изпитателен срок и по 150-300 лв. глоба от Районния съд. Те се конвоират обратно до временни центрове за настаняване в страната. Някои влизат зад решетките, тъй като се опитват отново да напуснат страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини