Странно изявление на съдия №1

Разпределението на делото „Цветанов“ ще бъде направено публично, за да бъде гарантирана пълна прозрачност при определянето на съдебния състав. Това заяви новият председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов пред „24 часа“. Той прави за втори път това изявление. Първият път озадачени негови колеги сметнаха, че то е в отговор на подвеждащ въпрос от обсадилите го репортери. Съзнателното му повторение ги предизвика да кажат, че то звучи твърде странно.

Публичен жребий за делото на Цветанов? Защо така? Нали пред закона всички са равни? Защо за делото на зам. шефа на управляващата партия се гарантира „пълна прозрачност“, а пък тези на всички останали граждани се джуркат по компютрите на общо основание?

Делото е от значим обществен интерес, обяснява шефът на ВКС. Да, но 122 подобни дела се спрягат като знакови в евродокладите.  Ако съдиите по някое от тях са избирани театрално - пред публика от журналисти и тъй нататък, то ние някак си не сме го забелязали.

„Всеки има право на справедлив процес независимо дали е висш политик или обикновен гражданин“, казва съдията, който е пръв сред равни. Именно. И ние същото казваме.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари