ВМЗ Сопот ще произвежда дронове по израелски лиценз Безпилотни летателни апарати ще бъдат с български бранд

Оставиха в ареста обвинения в убийството на Мария от Горна Оряховица

В 7 от 44 сливенски села има видеонаблюдение

Туск: ЕС е готов за сделка с Лондон до края на месеца

Общината в Русе санкционира оператора на пламналото сметище

Виктор Орбан относно основанията на Груевски за престой в Унгария: Търсете отговор от адвокатите

Глобиха фирма за надписано саниране на градини

Съдът в Страсбург глоби Русия заради постоянните арести на Навални

Николина Ангелкова: България с послание за създаване на световна дестинация „Древни цивилизации”

Прокуратурата разследва катастрофата на изхода на Кърджали, при която пострадаха 10 души

„Бял дим“ от кредиторите за гръцките пенсии, няма съкращения

Арестуваха нападател на жени

Учени откриха кратер с диаметър 31 км в Гренландия

Вижте какви мерки за цените на горивата предлагат от Българската петролна и газова асоциация

Петима души може да получат смъртни присъди заради убийството на Хашоги

Мишки и мъртви зайци удрят като биологично оръжие

Мишки и мъртви зайци върнаха у нас забравената болест туларемия. Последният взрив на заразата бе отпреди 8 години, когато в Софийска област се разболяха близо 400 души. Миналата година регистрирани няма, а от началото на годината случаите вече са 16. Последните са открити и тази седмица, съобщи вчера за „Труд“ д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според него реалният брой на пациентите обаче е поне 4-5 пъти по-голям, тъй като туларемията по-трудно се установява. Причината е, че много прилича грип, а е и позабравена от лекарите, т. е. те не мислят, че дошлите болни са застигнати именно от нея.

За разлика от ситуацията през 2007-а, сега българите с бактериалното заболяване се хващат не само в Софийско, Пернишко, Брезник, Трън, но и в Тракийската низина, Стара Загора, Хасково, Бургас, Ямбол.

Болестта, която се причинява от бактерията францисела туларензис, е в списъка на особено опасните инфекции с възможност да се използва като биологично оръжие.

„Туларемията е един от най-инфекциозните агенти, тъй като са достатъчни 30-40 бактерии, за да доведат до болестта. При други подобни заболявания инфекциозната доза е много по-висока, т. е. трябват няколко десетки и стотици хиляди вируса или бактерии, за да се стигне до болестно състояние“, обясни епидемиологът.

Туларемията е зооноза, т. е. предава се от животните на човека и обратно. Среща се най-често при мишки и гризачи, но и сред зайците. „Тази година популацията на зайците е много малка, а заболяването сред тях доведе до голяма смъртност. Хора, които са обикаляли горите за прехрана, а и ловците, са намирали мъртви екземпляри. Опитвали са се да ги ядат или дерат заради кожите (такава е предисторията на заболелите в Стара Загора, Симеоновград и Бургас) и се заразили“, каза д-р Кунчев. В същото време заради топлата есен, храната по полето и налегналите ни наводнения, мишките мощно се размножили. А с настъпващия сезон на кърлежите през март и април рискът от заразяване с туларемия става още по-голям. Не само това, ами и наводнените площи, които ще се задържат още дълго време, създават условия за огромен брой летящи преносители на болестта (като комари и папатаци). „А те ще разпространяват доста заболявания, включително и синият език“, обясни д-р Кунчев.

Заразяването става също чрез вода и храна, оставена най-често в мазета. Ако мишките са уринирали или са оставили екскременти върху ябълки, картофи, буркани и те не се измият добре, болестта лесно се развива у човека. Резултатът е същия, ако кръвосмучещо насекомо е ухапало заразено животно, а след това – и човек. Така се случва и с кърлежите, а всяка пролет плъзват десетки хиляди такива паразити.

Добрата новина е, че болестта не се предава от човек на човек, което донякъде ограничава разпространението й. Началото на страданието е много нехарактерно – 5-6 дни е инкубационният период, след което телесната температура се повишава, има гадене, отпадналост, силни болки в мускулите, главоболие, заради което прилича на грип. Ако пък човек е ял заразена с туларемия храна, има и гастроинтестинални прояви.

„Най-често у нас се развива т.нар гландуларна форма – засягат се лимфните възли по шията, те така се увеличат, че болестта трудно може да се сбърка“, категоричен е експертът от МЗ. Лечението е антибиотично, колкото по-рано започне, толкова по-добре. „Рядко протича много тежко, макар че през 2007 г. имахме и смъртни случаи“, завърши д-р Кунчев.

Хуманни и ветеринарни лекари действат заедно

Министерството на здравеопазването е изпратило е писма на личните лекари, които да следят за симптомите на туларемията, разпространява информация сред хората, работи заедно с ветеринарните лекари и ловно-рибарския съюз. „Мерките, които се взимат обаче основно са не толкова от хуманитарните лекари, а от ветеринарите и ловно-рибарския съюз“, посочиха от ведомството. То се е обърнало към просветното министерство, за да съдейства, тъй като именно Катедрата по зоология в Пловдивския университет се занимава с взимането на проби от преносителите на туларемията. Експертите й разполагат с капани, които поставят на определени места по полета и след това уловените мишки се изследват.

„Съветите към хората са в никакъв случай да не докосват, ядат или дерат мъртви животни. Така са се заразили гладни роми в Бургас“, посочиха лекари. Горските работници да спазват всички правила за безопасен труд, а когато намерят мъртви животни – да ги предават.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.