Топлото време разпалва вирусите

Няма да има втора грипна вълна

Топлото време, което обхвана страната от вчера, ще разпали вирусните инфекции, предупредиха вчера епидемиолози. Но хубавото е, че не се очаква втора грипна вълна. „Такава е прогнозата за България и цяла Европа“, заявиха за „Труд“ експерти от Министерството на здравеопазването.

В момента у нас циркулират различни дихателни инфекции, някои от които са с упорита кашлица. „Има пациенти, които не могат да се спасят от нея цели две седмици. А когато тя е съпроводена с висока температура, задължително изисква внимание от лекар”, категорични са столични лекари.

Кашлицата може да бъде суха (непродуктивна) и влажна (продуктивна). „В аптеките се предлагат много средства - някои от които с билки като живовляк, които я облекчават“, казаха лекари.

Родителите веднага трябва да потърсят педиатър, ако кърмачето започне да кашля, защото това може да е симптом на сериозно възпаление като пневмонията или бронхиолита (то засяга най-малките въздухоносни пътища в белия дроб, наречени бронхиоли - б.р.). А при новородените тези две заболявания е възможно да се наблюдават и без кашлица. За съжаление лекарите от белодробните клиники не спират да приемат пациенти с усложнения на грипа като пневмония и бронхити. Но не се учудвайте, ако с високата температура ви застигне и разстройство, защото у нас се разпространяват вируси и с чревни оплаквания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве