Меркел призова момичетата да учат инженерни науки

Марта Вачкова опипа Наум Шопов Между снимките на „Откраднат живот”

748 кандидати се явиха на изпит за 31 прокурорски места

Държавният департамент за България: Корупцията във всички клонове на властта остава проблем

Турски съд прати в затвора учителка с 6-месено бебе

Министър Нанков: През 2024 г. ще пътуваме по „Хемус“ от София до Варна

Ердоган: Бизнесът трябва да приветства извънредното положение, то забранява стачките

ВМРО: Предложението за депутатските заплати е популистко

“Левски” би “Верея” с резервите, лоша вест за Делио Роси

Таекуон-До клуб “Фолкън” с модерна зала в парк „Македония“

Разчистиха още незаконни обекти на плаж Слънчев бряг-север

Британец поиска да се ожени за любимото си ястие, от ресторанта приеха

77-годишна жена убита в момчилградско село Задържан е неин съселянин, който се бил заключил в къщата си

Църква благославя пиенето на алкохол

Рафаел Надал спря Григор Димитров на полуфинала в Монако

Министерството на културата събира до 3 март предложения за име на Българския Лувър

Министерството на културата ще събира предложенията и идеите за име на новия Национален музеен комплекс в кв. „500”, станал известен като Българския Лувър, още 11 дни – крайният срок за изпращането им е до 3 март 2015 г. включително, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Както е известно, първоначално бе съобщено, че предложенията за име на новия Музей в центъра на София ще могат да се изпращат само до края на февруари 2015 г. на имейл адрес art@mc.government.bg

Серията от почивни дни, свързани с отбелязването на Националния празник на България – 3 март, когато се навършват 137 години от Освобождението на страната ни и когато всички ще честваме възстановяването на българската държавност, прекланяйки се пред великия подвиг на българските опълченци и героите, жертвали се за свободата и бъдещето на страната ни, предоставя обаче възможност този срок да бъде удължен с още няколко дни, за да могат наистина всички желаещи да се включат в конкурса за избор на име на Националния музеен комплекс в кв. „500”.

Авторите на най-добрите и най-интересни предложения за име на Националния музеен комплекс до паметника на Апостола на свободата Васил Левски ще получат като награди каталози и албуми на произведения на изобразителното изкуство, карти за безплатен вход в музея в продължение на цяла година и др. Идеи за име на новия Музей в кв. „500” могат да изпращат както физически лица, така и държавни институции, университети, училища, неправителствени организации, читалища, творчески съюзи, печатни и електронни медии, граждански сдружения и др.

Проектът „Националeн музеен комплекс” е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и ще събере тази пролет под един покрив колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Музейният комплекс в центъра на София в кв. „500” е реализиран по проект на „Янко Апостолов Архитекти” в сътрудничество с „Музеоплан” и включва зали за постоянни и гостуващи експозиции, реставрационни ателиета, административни офиси, модерни хранилища за съхранение на художествени произведения, както и разнообразие от обществени пространства. Общата разгъната площ на новия музеен комплекс е 24 хил. кв.м, той е композиран около отворена скулптурна градина, която ще е сърцето на музейната институция и ще се използва за скулптурни експозиции и за специални обществени събития с културна насоченост. Вътрешният двор на Музея като отворено културно обществено пространство в центъра на София, където публиката, изкуствоведите и кураторите ще имат възможност за директно взаимодействие чрез специални събития, арт инсталации и т. н., е истинска новост за българското музейно дело. Функционалният замисъл на новия музей е резултат на сериозен анализ на дейността на световни музеи от подобен мащаб, както и на анализ на конкретните нужди на Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство. Значителна част от пространствата в Музея са посветени и за приемане на временни, гостуващи експозиции, за организиране на различни обществени събития и прояви, както и за депа за съхранение на произведения на изкуството, изграден е и модерен конферентен център.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.