Министерството на културата събира до 3 март предложения за име на Българския Лувър

Министерството на културата ще събира предложенията и идеите за име на новия Национален музеен комплекс в кв. „500”, станал известен като Българския Лувър, още 11 дни – крайният срок за изпращането им е до 3 март 2015 г. включително, съобщиха от пресцентъра на ведомството.

Както е известно, първоначално бе съобщено, че предложенията за име на новия Музей в центъра на София ще могат да се изпращат само до края на февруари 2015 г. на имейл адрес [email protected]

Серията от почивни дни, свързани с отбелязването на Националния празник на България – 3 март, когато се навършват 137 години от Освобождението на страната ни и когато всички ще честваме възстановяването на българската държавност, прекланяйки се пред великия подвиг на българските опълченци и героите, жертвали се за свободата и бъдещето на страната ни, предоставя обаче възможност този срок да бъде удължен с още няколко дни, за да могат наистина всички желаещи да се включат в конкурса за избор на име на Националния музеен комплекс в кв. „500”.

Авторите на най-добрите и най-интересни предложения за име на Националния музеен комплекс до паметника на Апостола на свободата Васил Левски ще получат като награди каталози и албуми на произведения на изобразителното изкуство, карти за безплатен вход в музея в продължение на цяла година и др. Идеи за име на новия Музей в кв. „500” могат да изпращат както физически лица, така и държавни институции, университети, училища, неправителствени организации, читалища, творчески съюзи, печатни и електронни медии, граждански сдружения и др.

Проектът „Националeн музеен комплекс” е финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и ще събере тази пролет под един покрив колекциите на Националната художествена галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Музейният комплекс в центъра на София в кв. „500” е реализиран по проект на „Янко Апостолов Архитекти” в сътрудничество с „Музеоплан” и включва зали за постоянни и гостуващи експозиции, реставрационни ателиета, административни офиси, модерни хранилища за съхранение на художествени произведения, както и разнообразие от обществени пространства. Общата разгъната площ на новия музеен комплекс е 24 хил. кв.м, той е композиран около отворена скулптурна градина, която ще е сърцето на музейната институция и ще се използва за скулптурни експозиции и за специални обществени събития с културна насоченост. Вътрешният двор на Музея като отворено културно обществено пространство в центъра на София, където публиката, изкуствоведите и кураторите ще имат възможност за директно взаимодействие чрез специални събития, арт инсталации и т. н., е истинска новост за българското музейно дело. Функционалният замисъл на новия музей е резултат на сериозен анализ на дейността на световни музеи от подобен мащаб, както и на анализ на конкретните нужди на Националната художествена галерия и Националната галерия за чуждестранно изкуство. Значителна част от пространствата в Музея са посветени и за приемане на временни, гостуващи експозиции, за организиране на различни обществени събития и прояви, както и за депа за съхранение на произведения на изкуството, изграден е и модерен конферентен център.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини