Социалисти ще изравняват заплатите на мъжете и жените в ЕС

Лидерите на формациите от Партията на европейските социалисти (ПЕС) ще се обявят за достойни минимални заплати в страните от ЕС. Социалистите и демократите ще настояват да няма разлика между възнагражденията между мъжете и жените, които заемат еднакви постове. Това ще стане на среща на елита на ПЕС днес в Мадрид, която се организира от лидера на партията Сергей Станишев.

От българска страна ще участва шефът на БСП Михаил Миков. В испанската столица ще пристигнат и шефът на Европейския парламент (ЕП) Мартин Шулц, еврокомисарите от политическото семейство, премиерите на Италия и на Франция - Матео Ренци и Манюел Валс и др.

Според данни на Евростат разликите между заплатите на мъжете и жените в ЕС са огромни. В Естония например представителите на силния пол получават около 30% повече на месец, а в България - около 15%. В черновата на декларацията, която ПЕС трябва да приеме, се казва, че идеята за достойни минимални работни заплати може да залегне и в законодателен акт.

Социалистите и демократите ще осъдят остро терористичните актове във Франция и Дания, като начертаят мерки за предотвратяване на подобни атаки в Европа.

АКЦЕНТ

На фона на темата за тероризма Сергей Станишев ще повдигне и въпроса за присъединяването на България към Шенгенското пространство, за което от години сме изпълнили техническите критерии. Той планира совалки между евролидерите

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини