Затвор и 45 000 евро глоба за хулиганите на “Фейенорд”

Холандски хулигани превърнаха Рим в бойно поле. Фенове на "Фейенорд" вилняха из Вечния град и водиха брутални улични сражения с полицията. Пострадалите са десетки, над 30 са арестувани.

Баталните сцени започнаха в деня на мача между „Фейенорд" и "Рома" (1:1) и продължиха през цялата нощ. Потрошени са магазини, заведения и един исторически паметник. Легендарният площад "Пиаца ди Спаня" беше превърнат бунище. Вандалите унищожиха елементи от знаменития фонтан "Баркачия" (Потъналата лодка), който доскоро бе затворен за реставрация. Кметът на града Игнацио Марино обяви: "Случилото се е позор, тези престъпници трябва да бъдат спрени!"

Стотици хулигани от "Фейенорд" участваха в екшъна, в който пострадаха и много полицаи. Феновете хвърляха бомби срещу униформените. За съпротива, нанасяне на обиди и телесни повреди 8 запалянковци бяха осъдени по бърза процедура на глоба по 45 000 евро и на затвор до 16 месеца. Холандското посолство в Рим излезе с нота, с която гарантира, че провинилите се привърженици ще бъдат сурово наказани в родината им. Предполага се, че в основата на безредиците са 600 хулигани, които пристигнали в Италия без билети за мача. А общият брой на феновете на "Фейенорд" е бил около 6 хиляди. Заради тях на крак са били вдигнати повече от 1300 полицаи.
На „Стадио Олимпико" вандалите от Ротердам също опитаха да предизвикат инциденти, като палиха огньове и хвърляха димки. На игрището римляните поведоха чрез Жервиньо, който миналата седмица се завърна като шампион с Кот д'Ивоар от купата на Африка. През второто полувреме англичанинът с турски паспорт Колин Казим-Ричардс изравни за "Фейенорд".

Единственият българин на 1/16-финал в Лига Европа - Александър Тонев, не бе в групата на „Селтик", направил атрактивно 3:3 срещу „Интер" в Глазгоу.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят