Първанов за заема от 16 милиарда лева: Има много сбъркани неща - как избраха банките и обема му

"Има много сбъркани неща, които обясняват нашата негативна реакция по отношение на искания заем от 16 милиарда лева". Това каза лидерът на АБВ Георги Първанов в предаването „Още от деня” по БНТ. „Първото е в начина, по който са избрани банките. Второто е в обема на заема”, добави Първанов и подчерта, че става дума за конкретния прочит на справката на Министерство на финансите, според която са необходими не повече от 11 милиарда лева.

Той каза, че когато става въпрос за рефинансиране на стари дългове, партията АБВ няма нищо против и допълни, че не би трябвало политиците да се противя. По думите му, обратното би означавало мораториум както по времето на Андрей Луканов. „Големият дебат е какво да правим с дефицитите”, каза още Георги Първанов.

На въпрос дали някога политиците ще започнат да спорят за привличане на инвестиции, а не за вземане на дългове, Първанов коментира следното: „Не три милиарда, а петнадесет милиарда бяха осигурени с големия шлем и ако ние си бяхме свършили работата на време, 6 правителства по ред, щяхме да имаме и в АЕЦ „Белене” мощен поток от инвестиции, „Южен поток” също щеше да стане, а покрай него да се реализират още много други подобни. Първанов посочи, че отговорността е на 6 правителства – от Тройната коалиция досега.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини