Поредната агония в Либия - разширяването на „Ислямска държава"

 

Радикални ислямисти унищожават древни статуи в либийския град Дерна.

Сп. „Икономист"

Египет отвърна мълниеносно и смъртоносно тази седмица на варварското обезглавяване в Либия на 21 египетски християни. Но въздушните удари срещу терористите от „Ислямска държава" в Дерна не са достатъчни, за да спре разрастването на екстремизма, който заплашва и Либия, и съседите й.

След свалянето и убийството без съд и присъда на диктатора Муамар Кадафи през 2011 г. Либия буквално се разпадна на нещо като феодални владения. Бившата джамахирия е разкъсана между две борещи се за власт правителства - ислямисткото в Триполи и международно признатото в Тобрук, които си имат съответно две поддържащи ги въоръжени групировки от милиции.

Междувременно трафик на либийски и западни оръжия подхранва терористи и бунтовници в съседните държави. А екстремистите се размножават - поне три ислямистки милиции, по една във всяка от либийските провинции, са се врекли във вярност към халифата. И поеха отговорността за кървавата атака срещу луксозния хотел „Каринтия" в Триполи през януари и отвличането от Сирт и обезглавяването на египетските копти. Джихадистите се заканиха и на „южните кръстоносни държави", които са само на няколко часа път с лодка през Средиземно море.

Въпреки войнствените закани от Кайро, едва ли ще се стигне до сухопътна операция в Либия, защото Египет се страхува от последиците. А и отделя твърде големи ресурси за битка с последователите на халифата на собствена територия - в Синай. Затова президентът Абделфатах ас Сиси го удари на призиви за международна коалиция срещу терористите в Либия, както и за вдигане на оръжейното ембарго, но само за правителството в Тобрук.

Западът обаче се отдръпна заради практически нулевия напредък в преговорите за формиране на единна либийска власт. Опитите на ООН за посредничество влязоха в задънена улица заради интересите на външни сили от продължаване на войната в бившето царство на Кадафи. Египет, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и техните съюзници използват страната като арена за война с марионетки с ислямистките храненици на Турция и Катар.

Призивите на Египет не срещат отзив и заради действията на Ас Сиси за потискане на вътрешната опозиция под привидна битка с тероризма. Ген. Халифа Хафтар, който е в съюз с правителството в Тобрук и не крие амбицията си да стане следващият Кадафи, има подобни наклонности. Затова Кайро най-вероятно ще предпочете да го подкрепя тайно заедно с ОАЕ.

Най-добрият вариант за пресичане на хаоса обаче изглежда самозваната ислямистка власт в Триполи да осъзнае заплахата от „Ислямска държава" и да вземе по-насериозно преговорите за формиране на правителство на единството заедно с конкурентите си от Тобрук. Знаци, че това може да се случи се появиха, след като интернет пропагандата на джихадистите обяви „Либийска зора" за ренегати. Правителството в Триполи прати бойци в Сирт, за да „смажат с железен юмрук онези, които подкопават стабилността". Много либийци обаче смятат, че вече е твърде късно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Анализи