На 20 април 2018 да почерпят

Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента срещу Цветан Цветанов: Прокарвал ли е Радев становище срещу НАТО на КСНС

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Главният прокурор Сотир Цацаров: Съдия Янева не е главният виновник за „Червея“ (обзор)

Не трябва да се хвърля цялата вина за разработката “Червей” върху досегашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева. Това заяви във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров.

“Не я оневинявам и не се опитвам да омаловажа ролята й, но в тази игра съдия Янева е орган, който противозаконно е разрешил СРС-та. Някой преди това е създал една разработка, и то с изключително неверни документи. Той също ще бъде обвинен. Това е лице от МВР тогава, а сега от ДАНС”, каза Цацаров. После добави: “Смятате ли, че както си е стоял на бюрото този човек, му е хрумнало, че могат да бъдат създадени един анонимен и един полуанонимен сигнал и още една докладна записка? Някой е написал сценария и е наредил на този човек да го направи. Съдия Янева е била затрупана с искания за СРС, не е отчела, че това, което се иска, е в несъответствие със закона. Но преди нея има предисловие, а след нея – дълъг послеслов, свързан с технически действия спрямо системите на МВР в София и в страната. И тук имат участие други лица.”

Според обвинител №1 „не може да продължаваме да живеем в този ченгеджийски сценарий.”

„То не бяха гномове, то не бяха галерии, сега таласъми… Прави впечатление, че в подобни сценарии участват като централни фигури или странични коментатори едни и същи лица, някои от които имат активна изява и на политическата сцена”, подчерта той, визирайки вероятно депутата Атанас Атанасов.

“Това е помия, с която обществото се залива, за да бъде отклонено вниманието от истинските проблеми”, подчерта Цацаров. Самият той не се чувствал жертва на таласъми, защото „конспирациите не са му в главата”.

Главният прокурор разкри, че е подслушван близък на прокурор, който няма нищо общо с престъпна дейност. „Прокурорът е контактувал с него интензивно по съвсем лични, човешки отношения. Че това не е телефонният номер на прокурора е било добре известно на тези, които са го заявили за подслушване”, каза той.

Цацаров влезе в часа на бившия главен прокурор Борис Велчев в търновския университет и изнесе лекция пред 300 бъдещи юристи в университета. Пред тях той разкритикува идеята за непостоянен Висш съдебен съвет с две колегии. Цацаров е за децентрализация на прокуратурата. Според него нарежданията от по-висшестоящ към по-нисшестоящ прокурор трябва да са мотивирани, а последният да има право да ги оспорва.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.