Владимир Путин пристигна в Хелзинки за срещата с Тръмп

Президентът Радев: И занапред ли масовото изтребление на животни ще е единствената мярка за овладяване на подобни кризи

Вицепрезидентът Илияна Йотова: Работи се за създаване на Български културен институт

6.5 млн. лева вкараха в хазната длъжници от Добрич

Руски турист подпали хотел

Федерика Могерини: Бих попитала Тръмп кои са му приятелите

Труп на клошар в Бургас

13-метров пилон с българското знаме издигнаха в Първомайци Знамето е дар от жител на горнооряховското село

Президентът на Финландия посрещна Доналд и Мелания Тръмп в резиденция Мантиниеми

Камион насмел пешеходец, полицията установи самоличността на ранения 16-годишен Момчето е в тежко състояние със съчетани травми

Военнослужещи от Република Македония участваха в съвместната българо-американска подготовка „Тракийско лято – 2018”

Арестуваха двама пияни шофьори без книжки, блъснали каруца с кон и мантинела

Джип блъсна жена на пешеходна пътека в Благоевград

Ники Илиев и Саня Борисова заедно на кинофестивал в Италия

Започна мисията на 36-я български военен контингент в Афганистан

Главният прокурор Сотир Цацаров: Съдия Янева не е главният виновник за „Червея“ (обзор)

Не трябва да се хвърля цялата вина за разработката “Червей” върху досегашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева. Това заяви във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров.

“Не я оневинявам и не се опитвам да омаловажа ролята й, но в тази игра съдия Янева е орган, който противозаконно е разрешил СРС-та. Някой преди това е създал една разработка, и то с изключително неверни документи. Той също ще бъде обвинен. Това е лице от МВР тогава, а сега от ДАНС”, каза Цацаров. После добави: “Смятате ли, че както си е стоял на бюрото този човек, му е хрумнало, че могат да бъдат създадени един анонимен и един полуанонимен сигнал и още една докладна записка? Някой е написал сценария и е наредил на този човек да го направи. Съдия Янева е била затрупана с искания за СРС, не е отчела, че това, което се иска, е в несъответствие със закона. Но преди нея има предисловие, а след нея – дълъг послеслов, свързан с технически действия спрямо системите на МВР в София и в страната. И тук имат участие други лица.”

Според обвинител №1 „не може да продължаваме да живеем в този ченгеджийски сценарий.”

„То не бяха гномове, то не бяха галерии, сега таласъми… Прави впечатление, че в подобни сценарии участват като централни фигури или странични коментатори едни и същи лица, някои от които имат активна изява и на политическата сцена”, подчерта той, визирайки вероятно депутата Атанас Атанасов.

“Това е помия, с която обществото се залива, за да бъде отклонено вниманието от истинските проблеми”, подчерта Цацаров. Самият той не се чувствал жертва на таласъми, защото „конспирациите не са му в главата”.

Главният прокурор разкри, че е подслушван близък на прокурор, който няма нищо общо с престъпна дейност. „Прокурорът е контактувал с него интензивно по съвсем лични, човешки отношения. Че това не е телефонният номер на прокурора е било добре известно на тези, които са го заявили за подслушване”, каза той.

Цацаров влезе в часа на бившия главен прокурор Борис Велчев в търновския университет и изнесе лекция пред 300 бъдещи юристи в университета. Пред тях той разкритикува идеята за непостоянен Висш съдебен съвет с две колегии. Цацаров е за децентрализация на прокуратурата. Според него нарежданията от по-висшестоящ към по-нисшестоящ прокурор трябва да са мотивирани, а последният да има право да ги оспорва.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.