Премиерът на Сингапур отменил среща с Путин, който закъснял с час за нея

Ансамбъл “Шумен“ представи България в Шанхай

Министър Димов: България заема едно от челните места в ЕС по рециклиране на батерии

Откраднаха 100 грама злато от жилище

Шефът на ДАЗД Елеонора Лилова: Децата са подложени на нови форми на тормоз във виртуалния свят

Развръзката на тенис ATP Finals в Лондон е акцентът в уикенд програмата на спортните канали на A1

Хванаха в нарушения две автошколи в Пловдив и Пазарджик

Строители оставиха без ток 3100 домакинства в Софийско

Илияна Йотова предложи общи туристически маршрути с Иран На среща с иранския вицепрезидент

Рибарите започнаха Коледните пости

15 години затвор за шофьор, прострелял друг заради отнето предимство Жертвата оцеля след животоспасяваща операция

МРРБ: Няма да има нови такси за мостове, тунели или планински проходи

Община Благоевград обясни за бойствалото дете от център за настаняване

14-годишна почина след токов удар в банята в село Катуница

Преславското съкровище се завърна от Лувъра

Главният прокурор Сотир Цацаров: Съдия Янева не е главният виновник за „Червея“ (обзор)

Не трябва да се хвърля цялата вина за разработката “Червей” върху досегашната председателка на Софийския градски съд Владимира Янева. Това заяви във Велико Търново главният прокурор Сотир Цацаров.

“Не я оневинявам и не се опитвам да омаловажа ролята й, но в тази игра съдия Янева е орган, който противозаконно е разрешил СРС-та. Някой преди това е създал една разработка, и то с изключително неверни документи. Той също ще бъде обвинен. Това е лице от МВР тогава, а сега от ДАНС”, каза Цацаров. После добави: “Смятате ли, че както си е стоял на бюрото този човек, му е хрумнало, че могат да бъдат създадени един анонимен и един полуанонимен сигнал и още една докладна записка? Някой е написал сценария и е наредил на този човек да го направи. Съдия Янева е била затрупана с искания за СРС, не е отчела, че това, което се иска, е в несъответствие със закона. Но преди нея има предисловие, а след нея – дълъг послеслов, свързан с технически действия спрямо системите на МВР в София и в страната. И тук имат участие други лица.”

Според обвинител №1 „не може да продължаваме да живеем в този ченгеджийски сценарий.”

„То не бяха гномове, то не бяха галерии, сега таласъми… Прави впечатление, че в подобни сценарии участват като централни фигури или странични коментатори едни и същи лица, някои от които имат активна изява и на политическата сцена”, подчерта той, визирайки вероятно депутата Атанас Атанасов.

“Това е помия, с която обществото се залива, за да бъде отклонено вниманието от истинските проблеми”, подчерта Цацаров. Самият той не се чувствал жертва на таласъми, защото „конспирациите не са му в главата”.

Главният прокурор разкри, че е подслушван близък на прокурор, който няма нищо общо с престъпна дейност. „Прокурорът е контактувал с него интензивно по съвсем лични, човешки отношения. Че това не е телефонният номер на прокурора е било добре известно на тези, които са го заявили за подслушване”, каза той.

Цацаров влезе в часа на бившия главен прокурор Борис Велчев в търновския университет и изнесе лекция пред 300 бъдещи юристи в университета. Пред тях той разкритикува идеята за непостоянен Висш съдебен съвет с две колегии. Цацаров е за децентрализация на прокуратурата. Според него нарежданията от по-висшестоящ към по-нисшестоящ прокурор трябва да са мотивирани, а последният да има право да ги оспорва.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.