КЗК прехвърли на Брюксел спор за БТК

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) прехвърли на Главна дирекция „Конкуренция” на Европейската комисия казуса със собствеността на БТК. Това решение на подчинените на Петко Николов дойде месец след като комисията получи сигнал от дружеството ТЦ-ИМЕ, че люксембургското дружество SHCO 79 S.a.r.l. e придобило контрол върху БТК без издадено разрешение от КЗК по Закона за защита на конкуренцията.

Според нашия антимонополен орган КЗК няма достатъчно правомощия да се заеме с казуса заради големия оборот на замесените в него компании. Още когато пое случая, КЗК обяви, че при проучването му ще търси съдействието на Съвета по конкуренция на Люксембург и на дирекция “Конкуренция” на ЕК.

След около месец проверка по сигнала от КЗК обявиха, че нямат категорични доказателства за реалното прехвърляне на дялове на “Бромак телеком инвест” на SHCO 79, s.a.r.l Люксембург, което да доведе и до промяна в контрола върху БТК, както се твърдеше в сигнала на ТЦ-ИМЕ. “Също така в хода на проучването постъпи противоречива информация за структурата на капитала и контролиращия акционер в “Бромак телеком инвест”. Липсва яснота и по отношение на лицата, упражняващи краен контрол върху ТЦ-ИМЕ”, пише в решението на антимонополния орган.

В него се казва че ако все пак се допусне, че твърденията в сигнала на ТЦ-ИМЕ са верни, поне две от страните - БТК и ВТБ, са с толкова голям оборот, че случаят трябва да се разглежда от Еврокомисията.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика