Германският министър на външните работи нарече Асад “безчовечен” в реч в ООН

Полицията спря шествията на феновете

Тома Биков: ГЕРБ не се страхува от президента

Ген. Румен Миланов: Колкото по-шумен е един арест, толкова повече грешки се допускат

Арестуваха босненски гражданин с автомобил, пълен с оръжия в Италия

Еманюел Макрон: Франция и САЩ ще работят за ново ядрено споразумение с Иран

Съвместна проверка на плаж „Делфин“ направиха експерти от РИОСВ – Бургас и Министерството на туризма

Лиляна Павлова: Готови сме за клуба на развитите страни

Виетнамците се завръщат Десетки студенти от далечната страна ще се трудят в "Албена"

България, Румъния, Гърция и Сърбия формират работни групи за ускоряване на инфраструктурните проекти на Балканите

Вижте акцентите от броя на “Труд” в сряда, 25 април 2018

Унгария начело на Вишеградската четворка взе наградата за „Оригинално представяне“ Призът бе връчен на Международното туристическо изложение във Велико Търново

36% от българите ще спестяват през 2018 г.

Вижте Бойко Борисов на Балканската среща в Букурещ през обектива на “Труд”

Столичната община – шампион по рециклиране на битов отпадък Преизпълнява Националните цели

Големият адронен ускорител в ЦЕРН ще търси тъмната материя

Обновен и с увеличена мощност, големият адронен ускорител ще започне отново да функционира следващия месец, отваряйки врата към нова област от физиката, пише Space.com, цитиран от “Фокус”. С помощта на съоръжението, намиращо се в Европейския център за ядрени изследвания ЦЕРН учените ще се опитат да “видят” частиците на т.нар. тъмна материя, която заедно с тъмната енергия съставлява по-голямата част от Вселената.

Тъмната материя е се казва така, тъй като тя нито поглъща, нито излъчва светлина или каквито и да са други електромагнитни лъчения. Съществуването й е засечено чрез влиянието, което гравитационните й сили оказват на звездите, галактиките, космическия прах и другата видима материя. Според научните изчисления видимата материя е около 5 процента от Вселената. Останалата част е тъмна материя и тъмната енергия, която е двигателят на разширяването на Вселената.

Големият адронен ускорител в Женева е обещаваща възможност да се научи нещо повече за тъмните материя и енергия. През 2012 година с помощта на най-мощния колайдер учените откриха субатомната частица Хигс бозон, за която се смята, че дава на материята нейната маса. Изследването беше увенчано с Нобелова награда за физика за двама учени през 2013 година. След две години на обновителни работи, големият адронен ускорител може да предостави доказателства за съществуването на различни версии на Хигс бозона, както и за други субатомни частици.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.