Борисов: Разкриваме огромни неолитни селища при строежа на "Струма"

Вече сме в прекрасен синхрон с археолозите, и зимно време работят. Това каза премиерът Бойко Борисов, който инспектира строителството на ЛОТ 4-ри от строителството на автомагистрала „Струма”, цитиран от Фокус. Министър-председателят уточни, че са инвестирани милиони в изграждане на инфраструктура в съответствие с изискванията на еколози и археолози. „Разкриваме огромни археологии – неолитни селища. Голяма част от тях вече са в музеите. Разкрити са около 25%”, посочи премиерът Борисов.

По думите му независимо, че от десетилетия се знае за тези неолитни селища, явно сега е дошло времето те да бъдат експонирани и показани на хората. „Със строителите сме говорили да намерят вариант тези красоти на 8 хиляди години да могат хората да ги видят. Вече сме в прекрасен синхрон с археолозите и зимно време работят, бързичко, защото сме обещали октомври 2015 г. да бъдат открити”, категоричен бе Борисов. Той отчете като „проспано” времето, разходвано до сега . Той посочи, че забавянето е резултат от свлачищата в региона, както и отнесените диги от водите на река Струма.

„Хубавото е, че всички Европейски фондове работят, това са заплати, това са работни места. За фирмите е важно, когато свършат един ЛОТ да има следващ обект на който да работят”, подчерта премиерът Борисов. Според него на тези обекти работят много квалифицирани майстори. Борисов каза още, че в България говорим за образованието, но това са квалифицирани майстори в един тежък занаят. Виждате какви тунели, свлачища, какви сложни и метеорологични и геофизически условия работят. По думите му сега вече, изпълнили десетки километри, българските фирми вече могат да строят по целия свят. „Това е огромен потенциал за експертите и заради това, което са строили тук те могат да строят по целият свят и да излязат и на други пазари”, коментира той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини