Кошмарът на защитниците

Солта на футбола са головете. С малко изключения обаче днес се залага повече на сигурността в защита, отколкото на импровизацията в атака. Треньорите имат схеми само с един нападател, за да укрепват позициите в средата на терена. Запалянковците обаче искат да виждат топката в мрежата и боготворят футболистите, които я вкарват там. Руският вестник "Спорт Експрес" публикува списък с най-добрите нападателни дуети. За съжаление всички те са в миналото. За радост класацията започва с българин.

Стоичков и Ромарио

Треньорът Йохан Кройф скрои своя дриймтим от каталунски таланти и най-добрите играчи в света. Така през сезона 1993-94 г. се появи убийственият дует Христо Стоичков и Ромарио. За едно първенство двамата забиха 56 гола и донесоха шампионската титла, спечелена с по-добра голова разлика от "Ла Коруня".

Анри и Бергкамп

Тиери Анри е играл с много велики футболисти - Лионел Меси, Зинедин Зидан, Роналдиньо. Но по-добър партньор от Денис Бергкамп не е имал. Съвършено различни, двамата се допълваха идеално в "Арсенал". Кралете на "Хайбъри" се разбираха без думи - когато Анри е на голова позиция, Бергкамп знаеше как да му подаде топката.

Коул и Йорк

В сезона 1998-99 г. "Манчестър Юнайтед" направи требъл със звезден отбор - Петер Шмайхел, Рой Кийн, Дейвид Бекъм, Райън Гигс. За головете отговаряше тандемът Анди Коул - Дуайт Йорк. Те сякаш имаха телепатична връзка и вкараха 53 гола във всички турнири. Показателно е попадението им след два двойни паса срещу "Барселона".

Шиърър и Сътън

Днес изглежда немислимо, но през 1995 г. шампион на Англия стана "Блекбърн" след инфарктен последен кръг, в който "Манчестър Юнайтед" направи 1:1 с "Уест Хем". Ударната мощ на "Блекбърн" идваше от дуета Алън Шиърър и Крис Сътън, реализирал в един сезон 49 гола.

Суарес и Стъридж

Миналия сезон "Ливърпул" бе най-близо до титлата в Англия от шампионската 1990 година насам. Благодарение на нападателната двойка Луис Суарес - Даниел Стъридж. Първият заби 31 гола, вторият - 21. Откакто Суарес премина в "Барселона", "червените" са далеч от ефективността си в атака от предишното първенство.

Дел Пиеро и Трезеге

Още един страхотен дует от коренно различни футболисти като стил и като физика. Креативният Алесандро дел Пиеро и безпощадният голмайстор Давид Трезеге донесоха много голове и радости на "Ювентус". Самият Дел Пиеро настояваше Трезеге да играе в атаката и да не бъде привличан друг реализатор.

Шевченко и Ребров

Двамата украински нападатели бяха неудържими в "Динамо" (Киев). Резултатният тандем донесе пет поредни шампионски титли на клуба и в този период най-добрият футболист на страната неизменно беше един от двамата. Дуетът се разпадна, когато "Милан" купи Шевченко през 1999 г.

Раул и Мориентес

В галактическата ера на "Реал" (Мадрид) сме виждали много звездни нападатели, но никои не се разбираха така чудесно, както Раул и Фернандо Мориентес. Головият нюх на Раул (отбелязал 323 попадения за "кралете") и отличната игра с глава на Мориентес превръщаха в кошмар мачовете за всяка защита.

Ромарио и Бебето

За втори път Ромарио попада в класацията, този път с партньора си в националния отбор Бебето. Единият подава, другият вкарва, а Бразилия танцува самба и става световен шампион. Така се случи през 1994 г. Всъщност тогава играчите на "селесао" празнуваха не със самба, а с прословутата "люлка за бебета", въведена от... Бебето.

Гулит и Ван Бастен

Тази атомна комбинация е гаранция за голове и трофеи. Рууд Гулит и Марко ван Бастен още в първия си сезон в "Милан" донесоха шампионската титла след 8-годишна пауза и след това две поредни купи на европейските шампиони. И в националния отбор на Холандия това бе поразителен тандем, осигурил златото от Евро 88.

Бутрагеньо и Санчес

"Реал" (Мадрид) има много купи, но през 80-те преживя дълга суша от шест години без шампионска титла. Нападателната двойка Емилио Бутрагеньо и Уго Санчес сложи край на тази неуспешна серия. С тези играчи "балетът" стана първенец пет пъти поред. В сезона 1989-90 г. отборът вкара 107 гола в Примера, 48 от тях са на Бутрагеньо и Санчес.

Ръш и Далглиш

В началото на 80-те години Йън Ръш се появи в "Ливърпул", когато кариерата на Кени Далглиш изглеждаше, че върви към залез. Младият Ръш освежи ветерана и се получи опасен тандем. Този дует донесе три шампионски титли на "Анфийлд" и две купи на европейските шампиони. В сезона 1982-83 г. Ръш и Далглиш вкараха 50 гола.

Пушкаш и Ди Стефано

През 1958 г. "Реал" (Мадрид) привлече Ференц Пушкаш и заедно с Алфредо ди Стефано вече разполагаше с най-добрите нападатели за това време. Двамата спечелиха 4 шампионски титли и 2 купи на европейските шампиони. Във финала през 1960 г. срещу "Айнтрахт" (7:3) Пушкаш вкара 4 гола, а Ди Стефано - 3.

Линекер и Биърдсли

Те играха заедно за Англия в края на 80-те и началото на 90-те години. Вкараха общо 36 гола и с тази резултатност са един от най-успешните дуети в историята на националния отбор, но нямаха късмет на световните първенства. В Мексико 86 седемте английски гола са техни - 6 на Линекер и 1 на Биърдсли.

Шиърър и Фърдинанд

През 1996 г. Алън Шиърър преминава от "Блекбърн" в любимия си клуб от детските години "Нюкасъл" за рекордните 16 милиона лири и там попада на най-добрия партньор в цялата си кариера. Дуетът му с Лес Фърдинанд е един от най-интересните в историята на Висшата лига. "Нюкасъл" финишира втори през 1997 г., Шиърър е голмайстор с 25 попадения.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят