Имплантираха мозък на Барби

Преди 30 г. говорещите кукли бяха съветски - гигантски еднометрови крачещи чудовища с букли, които казваха “ма-ма” и “я тебя люблю” и мигаха с опулени сини очи. Въпреки очевидните им несъвършенства (изглеждаха едновременно страшни и отблъскващи) бяха доста търсени играчки.

В днешно време куклите са елегантни - дългокраки гърдести дългокоси хубавици, и вече разговарят. Да, това е новината: куклата Барби вече не е некомуникативна кифла. Огромно количество компютърни специалисти в продължение на години са работили, за да може продуктът на “Мател” да проговори - истински. Куклата Барби вече може да провежда смислен разговор, да разказва вицове, дори да отговаря духовито, когато й се зададе тъп въпрос. Прототип на куклата беше изложен на 14 февруари на Международния панаир на играчките в Ню Йорк заедно с много други високотехнологични “смарт” играчки.

Американската компания “Мател” (Mattel), днес водещ производител на детски играчки в Америка, си партнира със стартъп компанията “Тойток” (Toytalk) в направата на “Хелоу Барби” (това е името на новата интерактивна кукла). Тя не само общува вербално с децата, но и запомня какво казват и използва чутото в по-нататъшни разговори. Ако например детето ви е болно и се оплаче на говорещата си играчка, тя няма да забрави на другия ден да го попита дали се чувства по-добре. Новото Барби се свързва безжично към интернет и работи до един час след пълно зареждане. Цената й ще бъде 75 щатски долара, или 129 лева.

От 1959-а - годината на раждането й – до сега Барби е една от най-успешните детски играчки. Първообраз са немските Билд Лили - дългокраки женствени кукли, създадени по популярна героиня от комикси във в. “Билд”. Създателката на Барби - Рут Хендлър, наблюдавала дъщеря си Барбара и забелязала, че тя обича да дава възрастни роли на куклите си (това всички кукли са с детски пропорции). Рут предложила на мъжа си Елиът, създател на компания за детски играчки на име “Мател”, да направи кукла с женско тяло, но той отхвърлил идеята, мислейки, че няма да се продава. По време на пътуване до Германия Рут забелязва идеята си на витрината на магазин за играчки - немските Билд Лили. След като се връща в Америка, Рут, убедена в бъдещия си успех, проектира куклата си и я кръщава на името на дъщеря си. Барби. Тя жъне огромен успех на Международния панаир на играчките в Ню Йорк през март 1959 г. Модел за куклата Барби е американската актриса За За Габор, многогодишна победителка в конкурси за красота, която е жива и до днес.

Главозамайващи факти

- Барби публикува житейски събития като събирането си с куклата Кен на официалната си страница във Фейсбук.- Барби има около 150 професии и е била астронавт три пъти.- Всяка година броят на продадените Барбита по света е по-голям от родените бебета.- Барби е забранена в Саудитска Арабия поради религиозни причини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл