11 общински болници на ръба на фалита

Сметките на 11 общински болници са запорирани от НАП. Те не могат да купуват медикаменти и консумативи и няма как да изплатят заплати на своя персонал. Това обясни пред „Труд” зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов вчера. Става дума за многопрофилните болници в Казанлък, Нови пазар, Поморие, Никопол, Левски, Белене, Димитровград, Тетевен, Червен бряг, Луковит и Тутракан. Той добави, че очаква в понеделник бройката да се увеличи още.

Според постановление от декември 2014 г., ако задълженията на болница към фирми са над 100 000 лева, то сметките й се запорират.

Как да се издължат тези здравни заведения, след като нямат пари в наличност? Нашето предложение е да се даде възможност за разсрочено плащане и затова вдигаме аларма, добави д-р Йорданов. Той поиска спешна намеса от министерствата на финансите и на здравеопазването. В същото време разплащания от здравната каса се очакват най-рано на 27-о число от месеца, напомни той. По думите му миграцията на специалисти е сериозна и ако тези лечебни заведения не могат да се разплащат с персонала си, това ще доведе до тяхната смърт.

Общо 88 общински болници са натрупали дългове над 54 млн. лв., от които 28 млн. лв. са просрочени задължения. Това става ясно от писмен отговор на министъра на здравеопазването д-р Петър Москов на депутатски въпрос. Москов упреква и общините, които са собственици на задлъжнелите болници, че не им помагат достатъчно. Анализите на здравното ведомство показват, че не са много общините, които подпомагат своите болници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве