По 200 лв. получава всеки болничен служител за починал пациент във Варна

200 лева от смъртта на пациент може да прибере болничен служител, който веднага се обади в определени погребални агенции във Варна и предаде личните данни на починалия и координати на неговите близки. Щом информацията постъпи, в болничния коридор незабавно се появяват агенти, които причакват опечалените, за да им предложат оферта за погребални услуги, която се подписва от близките на коляно, съобщава "Монитор".

„Често се случва роднините да научат за смъртта на свой близък не от оторизирано лице в болницата, а от погребален агент, което е не просто неморално и извън всякакви човешки норми но и зловещо”, коментира Ненчо Василев, шеф на една от варненските погребални агенции.

За да убедят опечалените, че договорът за услуги трябва да се подпише веднага и погребението да се уреди незабавно, агентите лъжат хората, за да усвоят поръчката. „Първоначално лъжат, че ще им излезе евтино, около 500-600 лева, но по-късно тази сума скача над 1000 лева. Така и тези 200 лева хонорар за информацията се избиват на гърба на роднините. Има случаи, в които опечалените не се съгласяват с цената и агентите започват да ги заплашват, че не дадат ли парите, няма да направят погребението и плащането става преди церемонията на гробището.

За съжаление нито опечалените, нито останалите конкуренти в бранша могат да се оплачат на някого. Излиза, че специален контролен орган за траурните дейности няма.

Управителите на агенциите във Варна неведнъж са се опитвали да разговарят с болничните ръководства по този въпрос. Преди години, когато катафалките бяха паркирани пред моргите, некоректните агенции бяха прогонени. Сега обаче няма съдействие за прогонване на агентите от болничните коридори. Във Варна има около 16 траурни агенции, като болшинството от тях се разграничават от описания маниер на работа.

„Мястото на погребалния агент категорично не е около болничните стаи с пациенти или в хосписите”, смята Василев. „Поради подобно неморално поведение на някои от варненските фирми обществото остава с погрешното впечатление, че всички от този бранш са една мръсна мафия. Но не е така”, подкрепя го колегата му Кристиян Кирилов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони