Лекар, обвинен за смъртта на поп певеца Принс, ще плати 30 000 долара глоба

Изявление на президента Румен Радев след заседание на КСНС на тема „Актуални рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки“

Корнелия Нинова: Предложих в модернизацията на армията да се включат Българската отбранителна индустрия и бизнеса

Прессекретариатът на президента Радев опровергава Цветан Цветанов

Министър Красимир Каракачанов: Очакваме над 130 млн. лева за отбрана до 2019 г.

Пентагонът: Сирийското правителство запазва ограничена възможност за химическо нападение в бъдеще

Пази ни армия без хора и техника Войникът получава по-ниска заплата от шофьор в градския транспорт

Иракчанка опита да влезе в Румъния с чужд британски паспорт, закупен в България

Пишат как се започва бизнес Въвеждат електронни обществени поръчки

Министър Ангелкова: Това лято очакваме значителен растеж на чуждестранните туристи

ЦСКА в кубчето на Рубик

Мутри изнудили баба да пренася кокаин Банда от 7 врачани вече е зад решетките, един от тях бил беглец от правосъдието

„Трансформации“-те на Благой Иванов

Вижте акцентите от броя на “Труд” в петък, 20 април 2018

Румен Петков: Битката с корупцията е жизненоважна за България, но не трябва да се преиграва Това би имало обратен ефект

Теменужка Петкова: Енергетиката е пред финансов колапс

Енергетиката е пред финансов колапс, ако ние не предприемем бързи и адекватни действия. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в предаването „Неделя 150” по БНР. „Много от тези действия са непопулярни и никой досега не си е и помислял да предприема, но ние така или иначе нямаме друг полезен ход”, обясни министърът.

По думите й ако не се предприемат много спешни действия в тази насока ще се влоши състоянието на енергетиката и дори може да изпадне в колапс, а с това ще колабира и българската икономиката, защото двата сектора са свързани.
„За тези 100 дни от нашето управление първото, което направихме беше да поканим на масата за преговори нашите партньори от двете американски електрически централи”, каза министър Петкова.

„В петък успяхме да подпишем меморандум за разбирателство с тях и като посоката е да вървим към обща визия и разбиране за това, че договорите с тях трябва да бъдат предоговорени по отношение на цената, която се отнася за разполагаемост, защото цената която плащаме за електричество на двете компании се състои от два компонента”, посочи тя. Министър Теменужка Петкова заяви, че едната цена, която плащаме е за мощност на електрическата енергия, а другата цена е за изразходвана енергия. „Цената, която плащаме за мощност или за така наречената разполагаемост се отнася до това тези централи да не работят, но да бъдат в готовност да бъдат включени в системата”, поясни Петкова.

Министърът на енергетиката каза още, че тази цена за разполагаемост е доста по-висока от тази, за произведена електрическа енергия. „Ние стигнахме до решението да вървим в посока намаление на тази цена и по този начин да бъде намален общият микс на електрическа енергия. По думите й така НЕК ще спре да плаща цена за изкупуваната електроенергия, която да е по-висока от тази, на която продава енергията за хората.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.